Nečekaný útok z moře. Námořní drony zaútočily na důležitý ruský přístav

[chooze:gallery;value:32695]

​O střelbě a explozích v přístavu v ruském městě Novorossijsk, který se nachází u Černého moře nedaleko Krymu, poprvé informovali uživatelé sociálních sítí v pátek brzy ráno. "Jednu z lodí patřící Ruské federaci sestřelil útok dronů," napsal na sociální síti ukrajinský bloger s dosud neověřenými záběry potápějící se válečné výsadkářské lodi. 

Kyjev se nejdřív k útoku nevyjádřil, ukrajinská tajná služba SBU později na svém Telegramu napsala, že loď "Oleněgorskij Gorňak" zneškodnila ona. Jde tak o první ukrajinský útok na důležitý ruský obchodní přístav, kde se nachází i jedna z nejdůležitějších základen ruské námořní flotily, informuje agentura Reuters. Přestože ruské ministerstvo obrany uvedlo, že obě bezpilotní plavidla armáda zneškodnila, na ukrajinských sociálních sítích se začal šířit i záběry údajného útoku námořního dronu na ruskou loď. 

Jeden z hlavních černomořských přístavů kvůli tomu v pátek úplně přerušil svůj provoz. Provozovatel ropného terminálu Caspian Pipeline Consortium pro agenturu Reuters uvedl, že je na místě zakázaný jakýkoliv pohyb lodí. Ropné tankery, které tu kotví, by ale podle něj neměly být zasažené. Podle webu RBK Ukrajina drony mířily právě do oblasti u pobřeží, kde se nachází překladiště ropy. 

[chooze:article;value:515969]

Drony i na Krymu 

Útoky ukrajinských dronů na Rusko jsou v posledních měsících stále častější. Podle televize BBC během rusko-ukrajinské války s pomocí námořních dronů zaútočila Ukrajina už nejméně desetkrát, naposledy cílila na ruské lodě v černomořském přístavním městě Sevastopol na Ruskem anektovaném Krymu. Právě na tomto poloostrově podle webu Ukrajinska pravda zasáhla v noci na pátek ruská protivzdušná obrana proti údajným náletům 13 dronů, všechny ale zneškodnila. 

[chooze:article;value:515750]

​Tento týden Rusové zaútočili i na ukrajinský přístav Izmajil ležící na Dunaji u hranic s Rumunskem. Po náletu íránských dronů zůstaly v přístavu poničené výtahy na obilí a přístav musel přerušit provoz. 

Ukrajinská strana se k útokům nevyjadřuje, během jednoho z projevů ale Volodymyr Zelenskyj v červenci v narážce na to prohlásil, že se "válka vrací na území Ruska." Spory o pozice v přístavech jsou nyní intenzivnější po tom, co Rusko v půlce července odstoupilo od takzvané obilné dohody, která umožňovala vyvážet zásoby ukrajinského obilí navzdory okupovaným přístavům. 

Ukrajinská armáda cílí na Krym. Chování Rusů prozradilo jejich problémy (07/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.