Nečekaný zlom. WHO hlásí vůbec první úmrtí člověka na ptačí chřipku H3N8

O kmenu ptačí chřipky H3N8 je známo, že kromě drůbeže infikuje koně, psy i tuleně. O přenosu na člověka ale ještě donedávna neexistovaly žádné důkazy.

Číňanka je teprve třetím člověkem, u kterého se nákaza tímto konkrétním typem viru potvrdila a prvním, který kvůli němu zemřel. Loni na jaře nemoc propukla i u dvou chlapců z Číny, oba ale přežili, píše portál The Telegraph.

Podle zprávy Světové zdravotnické organizace se u ženy z provincie Kuang-tung objevily první příznaky onemocnění na konci února. Dne 3. března skončila v nemocnici s těžkým zápalem plic. Zemřela o 13 dní později.

[chooze:article;value:489181]

​​​WHO dodává, že pacientka trpěla i několika dalšími onemocněními a před propuknutím nákazy přišla do kontaktu s živou drůbeží i divokým ptactvem. Předpokládá se, že virus chytila ​​na mokrém trhu, kde vědci odebrali vzorky pozitivní na kmen ptačí chřipky H3N8.

U nikoho z blízkých ženy se nákaza ptačí chřipkou nepotvrdila. "Zdá se, že tento virus nemá schopnost snadno se šířit z člověka na člověka, a proto je riziko šíření mezi lidmi na národní, regionální i mezinárodní úrovni považováno za nízké," upozorňuje WHO.

Zatímco ptačí chřipka H3N8 je v porovnání s kmenem H5N1 méně nebezpečná jak pro volně žijící ptáky, tak pro domácí drůbež, v roce 2011 zabila na 162 tuleňů v americké Nové Anglii.

U Českých Budějovic před několika dny uhynuly desítky racků na novou variantu ptačí chřipky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.