Nechoďte do Vojenské oblasti Milovice, varují experti. Je tam přitom dětský park

Zvýšené množství azbestu bylo prokázáno v okolí rezervace velkých kopytníků u středočeských Milovic. Ochránci přírody vyzvali návštěvníky, aby kvůli zamoření azbestem dočasně do rezervace nechodili. Nachází se totiž v části někdejšího vojenského areálu.

"Zatím k výskytu azbestu nemáme vůbec žádné informace. Dosud nás nikdo neoslovil, přestože se ta rezervace rozkládá na 350 hektarech bývalého vojenského prostoru," řekl ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. "Potřebovali bychom maximum informací jak pro návštěvníky, tak třeba i pro naše pracovníky," doplnil.

"Město Milovice jako vlastník pozemku označí vstupy na zpevněné cesty na okraji Milovic směrem k obci Zbožíčko. Středočeský kraj označí pozemky ve svém vlastnictví, to je v neobydlené části lokality Boží dar," uvedl pak starosta Milan Pour (ANO).

[chooze:article;value:496854]

Blízko zamořené oblasti se nachází oblíbený tankodrom, ten ale podle majitele na zprávu zatím nijak reagovat nebude. Žádná opatření zatím nechystá ani vedení nedalekého dětského parku Mirákulum, které ročně navštíví až 250 tisíc lidí.

"Na prověřování se podílí několik útvarů z celé České republiky. Spolupracujeme také s expertkou na danou problematiku, která nám následně bude zpracovávat odbornou expertízu," tvrdí pak policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Podle zjištění České inspekce životního prostředí je kontaminace azbestem značná. "ČIŽP nebyly sděleny bližší informace o konkrétních lokalitách či pozemcích, kde se kontaminace azbestem nachází," uvedla dále inspekce. Azbest přitom může způsobit zdravotní komplikace. Mezi ty nejvážnější patří rakovina plic.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.