Nedá se říct, že ceny energií půjdou dolů. Pozor na delší fixace, radí odborník

Energetický trh se z pohledu cen pro příští rok vyvíjí dobře. "Můžeme očekávat, že příští rok budou za elektřinu domácnosti platit o trochu méně než v roce 2023 s tím nastavením takzvaného cenového stropu. U zemního plynu budou tu následující topnou sezonu platit zhruba o čtvrtinu méně, než je nastavený cenový strop," nastínil energetický expert a marketingový ředitel společnosti Centropol Jiří Matoušek.

Změna dodavatele a fixace

Pokud lidé přemýšlí nad změnou dodavatele energií, měli by se dle Matouška zaměřit na ty, kteří jsou větší a stabilnější. Mezi nimi je pak vhodné porovnat cenu.

[chooze:article;value:517322]

"Rozhodně bych doporučoval klasické produkty na jeden rok, maximálně na jeden a půl roku, takzvanou fixaci ceny. Určitě ne delší. Taktéž bych varoval před takovými v zásadě fixovanými produkty na jeden měsíc, jak se tomu dá říkat. Protože ty mohou být v zimním období nepříjemné. Ta cena může samozřejmě jít nahoru," vysvětlil Matoušek s tím, že smlouvu na tři roky by určitě nikomu nedoporučoval uzavírat.

Podle Matouška se však nedá říci, že ceny energií budou určitě klesat. "Protože budou závislé na opravách jaderných elektráren. Na tom, jestli bude dostatek elektřiny z větrných elektráren. Ceny budou více citlivé na informace, které prostě cenu elektřiny a zemního plynu ovlivňují," má jasno Matoušek.

Cenový strop energií

Vláda letos zavedla cenový strop na energie, který platí do konce roku. "Pokud se nic nestane, tak skončí. A on už v zásadě není potřeba, protože ta mimořádná situace v energetice skončila," řekl Matoušek.

Dodavatelé už nyní navíc nakupují energie za nižší ceny, než je cenový strop. "To se týká všech zákazníků, kteří uzavírají nové smlouvy nebo mají klasickou smlouvu na dobu neurčitou. Ale existuje ještě skupina zákazníků, kteří mají ceny fixované. A bohužel z toho období, kdy ty ceny v roce 2022 byly vysoké. A tito zákazníci přestanou být chráněni tím cenovým stropem. Takže se může stát, že budou muset platit více, než je ten cenový strop," přiblížil Matoušek.

[chooze:article;value:495309]

Matoušek je přesvědčený, že však existuje řešení. "My jako dodavatelé ho máme připravené. Nebudeme samozřejmě chtít, aby tito spotřebitelé byli na cenách nad cenovým stropem. Ale záleží to jen na nás. Předpokládám, že dodavatelé budou zákazníkům posílat nové smlouvy a tu cenu jim sníží. Ale nedá se předpokládat, že to udělají úplně všichni, protože oni k tomu nemůžou být nuceni. A když skončí regulace, tak dodavatelů je na trhu pořád skoro 100. Tak bohužel si myslím a jsem přesvědčen, že nastanou situace, kdy desítky nebo stovky spotřebitelů budou mít aktivovanou cenu vyšší," popsal Matoušek.

Zasáhnout by ale mohl stát. "Ošetřit to samozřejmě lze, a stát v zásadě muže tak, jako nastavil cenový strop pro rok 2023, tak pro ten zbytek spotřebitelů cenový strop ponechat, protože se jedná o málo zákazníků, tak dodat jim klid a ukončit tu energetickou krizi i v posledních důsledcích," uvedl expert.

Zálohy

Lidé si mohou snadno spočítat nebo zkontrolovat výši záloh. Kalkulačky pro výpočet naleznou na webu Šetří celé Česko.

"Skladba ceny je velmi složitá a komplexní. Regulované platby půjdou meziročně nahoru. To je důsledek konce energetické krize. Protože meziročně pro tento rok se nezvýšily a distributorům to zvýšení platí stát, což se už od příštího roku nestane," informoval Matoušek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.