Nedaleko Sofie stál opuštěný kamion. Našli v něm 18 mrtvých migrantů

Podle bulharské televize Nova tamní ministerstvo vnitra dostalo hlášení o opuštěném kamionu po druhé hodině odpoledne. Vůz měl převážet zhruba 40 nelegálních migrantů, kteří se ukrývali ve skrýši v nákladním prostoru pod převáženým dřevem.

Na místo vyrazilo několik týmů ministerstva a také záchranářů, migranti totiž byli ve špatném zdravotním stavu. Osmnácti z nich ale už pomoci nedokázali, v kamionu přišli o život. Nic nenasvědčuje dopravní nehodě, s největší pravděpodobností se cizinci udusili.

Podle neoficiálních informací se mělo jednat o mladé muže původem z Afghánistánu, píše zpravodajský web dir.bg. Dvanáct z nich záchranáři rozvezli do sofijských nemocnic. "Šest lidí bylo ve velmi vážném stavu hospitalizováno ve Vojenské lékařské akademii na jednotce intenzivní péče a dva na toxikologickém oddělení," uvedla mluvčí sofijských záchranářů Katja Sungarská.

[chooze:article;value:490269]

​Další čtyři skončili v Pirogovově nemocnici a dva ve Fakultní nemocnici sv. Anny. "Jejich stav je rovněž velmi vážný," dodala Sungarská. Deset dalších migrantů záchranáři vyšetřili na místě, aby zjistili, zda také potřebují převoz do nemocnice.

Po řidiči kamionu policisté pátrají. Předpokládají, že migranty převážel z Turecka k hranici se Srbskem, odkud by zamířili pravděpodobně dál na severozápad.

Není to první případ, kdy nelegální migranti v kamionech místo nového života našli smrt. V roce 2019 se v nákladním autě udusilo 39 lidí z Vietnamu, které pašeráci převáželi z Belgie do Velké Británie. Před dvěma lety britský soud za tuto tragédii přísně potrestal sedm pašeráků. Nejtvrdší trest dostal hlavní organizátor původem z Rumunska, kterého soudce poslal na 27 let do vězení (psali jsme o tom zde).

Nelegálních migrantů v Česku loni přibylo, policie volá po tvrdších trestech pro převaděče:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.