Nedívejte se, jak se vám při povodních hroutí dům, radí psycholog

Náročné období prožívají obyvatelé záplavových území a zvlášť ti, které podobné neštěstí postihlo už v minulosti. "Měli by si vzpomenout, co se jim osvědčilo a jak to zvládli, když jsme s přírodním živlem bojovali minule," radí terapeutka Lenka Čadová.

"Pokud to nezvládli, měli by se poučit, jak vyhrocenou situaci řešili jiní. Nutné je zvolit strategii, která se v takových situacích vyplácí, a připomínat si, že voda jednou opadne. Když už dojde na nejhorší, je důležitá také trpělivost," připomíná pro TN.cz Čadová.

[chooze:article;value:573644]

​"Včas si zavolejte pomoc a mějte připravené věci, s nimiž chcete z domu odejít. V tuto chvíli jde spíše o nějaké praktické rady, i když se pochopitelně jedná o stresovou situaci," upozorňuje terapeutka.

Asi nejvíc stresujícím zážitkem může být, pokud lidé vidí, jak se jim hroutí dům. "Takové katastrofě proto raději nepřihlížejte," radí psycholog Jeroným Klimeš.

"Každý, kdo ví, co voda dokáže, by si měl vynosit hlavně cenné věci někam do bezpečí. Ale předpokládám, že nyní už lidé nebudou tak překvapení, jako se stalo třeba v roce 2002," domnívá se Klimeš.

Psychické potíže se ale mohou dostavit až s nějakým časovým odstupem. "Tělo nejprve funguje v nějakém sebezáchovném režimu a chce ve stresové situaci uspět. Situaci ale vždy pomáhá lépe zvládat lidská jednota a pospolitost rodiny," dodává Čadová.

Povodí Moravy snižuje hladiny v nádržích. Rozhodující bude sobota, říká mluvčí (12/9/2004):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.