Nedivím se, že k tragédii v Krkonoších došlo, říká žena, která je v podobné situaci

S bývalým partnerem má Eva z Plzně malého syna, který chodí do školky. Soudí se o opatrovnictví, obává se ale, že do péče bude dítě svěřeno jejímu bývalému partnerovi. Svoji situaci dokonce přirovnává k případu ženy, která na sklonku loňského roku v Krkonoších podle policie zabila své dítě a pak spáchala sebevraždu. I tam šlo o spor o svěření dítěte do péče.

[chooze:article;value:480738]

Žena, jejíž skutečné jméno redakce s ohledem na citlivost věci změnila, tvrdí, že ani v jejím případě úřady a justice nepostupují vždy dostatečně citlivě. "Soudy o opatrovnictví jsou u nás tak hrozné, že se ani nedivím, že k neštěstí na horách došlo," svěřila se TN.cz.

"Pokud někde dochází k domácímu násilí, cesta k pomoci je velmi složitá, byla jsem nejprve na policii. I když jsem měla na těle známky fyzického napadení, policie byla nejprve laxní," tvrdí Eva. K tomu, že se dočkala pomoci, jí pomohlo, že nahrála svého expartnera, jak jí vyhrožuje smrtí. Jedno vyhrožování údajně trvalo celých pět hodin. Nyní má tato maminka se synem policejní ochranu. 

"V červnu jsem vzala syna a opustila domácnost poté, co mě partner fyzicky napadl před naším dítětem," dodává Eva. "Policie nyní neustále sleduje náš pohyb, syn nesmí do školky a musí být doma s babičkou. Dočasně jsem také nesměla chodit do práce," popsala žena.  

[chooze:article;value:482860]

Maminka se soudí kvůli opatrovnictví o syna, navíc se podle svých slov bojí, že by ho mohl jeho otec unést. "Jeden soudce se nás snaží ochránit a povolil, aby se syn mohl setkávat se svým otcem jen pod dohledem sociální pracovnice. Expartner se ale odvolal. Další instance rozhodnutí zrušila a syn může být s otcem bez dozoru i celý den," upřesňuje Eva.

Právní zástupce ženy, advokát Tomáš Tesař, TN.cz řekl, že v případě Evy a hlavně jejího bývalého přítele soudy řeší hned několik kauz najednou. "On je stíhán za nebezpečné vyhrožování i za další skutky. Je podezřelý z obrovského podvodu s kryptoměnami a počítačovými servery v hodnotě 80 milionů korun," upřesnil advokát. Redakce chtěla požádat o vyjádření i advokáta otce malého chlapce, kontaktovat se ho ale nepodařilo.

"Okresní soud se neustále snaží chránit matku a synovi umožnil kontakt s otcem jen pod dohledem pedagogických pracovníků, ale Krajský soud v Plzni rozhodnutí zrušil a umožnil, aby se setkávali bez dozoru. Hrozí, že dítě odveze někam do zahraničí," dodal Tesař. [chooze:article;value:482968]

Redakce TN.cz se zeptala advokátky Dagmar Raupachové na případ paní Evy i na ten z Krkonoš, kde se po rozhodnutí soudu dostala 40letá Jana do situace, kterou pravděpodobně vyhodnotila jako bezvýchodnou. Raupachová se domnívá, že v práci soudů je prostor pro zlepšení. 

"Myslím, že je na čase otevřít, jestli je způsob rozhodování justice, komu svěří dítě do péče, správný. Bylo by dobré, pokud by se rizika tragédií snížila na minimum," říká advokátka. Podle ní soudci i pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) potřebují další vzdělávání.  

Psycholog Michal Kniha upozorňuje navíc na přetížené sociální pracovníky. "V porovnání se zahraničím u nás v oblasti sociálně-právní ochrany dětí řeší třeba i desetkrát více případů a na kvalitě jejich práce se to může projevit," uvádí Kniha.

Smrt ženy a tříletého syna v Krkonoších: Záchranáři popsali, jak pátrání probíhalo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.