Nedorazily vám objednané dárky? Odborníci radí, jak získat peníze zpět

Stále více lidí si oblíbilo nakupovat přes internet. A ne jinak mnozí řešili i pořízení dárků pod stromeček, nemuseli se totiž mačkat v obchodech. To však občas přináší i jistá úskalí, se kterými musíme počítat.

"Ne všechny dárky se podařilo doručit včas a dochází ke sporům, kdy podnikatel nadále zboží doručuje, zatímco spotřebitel ho už nechce. Nebo bylo doručeno něco jiného, něco nekvalitního nebo také nic. Spotřebitel chce své peníze zpět, ale prodejce je nevrací," popsal typické situace posledních dní Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra při České obchodní inspekci (ČOI).

[chooze:article;value:532129]

Pokud je však problém s vrácením peněz, lidem může pomoci banka v případě, že platili kartou. "Pomocí chargebacku, který je nástrojem karetních asociací, totiž banka spotřebitele obrazně řečeno stáhne peníze zpět od banky podnikatele, pokud ten neprokáže, že vše proběhlo v pořádku. Podobně pomáhá zákaznická podpora systémů elektronických peněženek," vysvětlili odborníci.

Důležité je také doložit veškeré dokumenty. "Spotřebitelé by měli mít připravené podklady, včetně objednávky, faktury a případné písemné komunikace s prodejcem," uvedl Tichota. Podle něj je vhodné si rozbalování zásilky také fotit nebo točit. Zdokumentování může pomoci ve chvíli, kdy je zboží poškozené.

Pozor by si ale měli nakupující dát při platbě převodem. V takových případech totiž obvykle nelze získat peníze zpět. To je dle expertů možné pouze se souhlasem druhé strany, což často nelze očekávat v případě podvodů nebo u mnohých internetových prodejců ze zemí mimo Evropskou unii (EU).

"Pokud lidé sázeli na dobírku a zaplatili za zboží kartou přímo u doručujícího kurýra, ale nebyli s výrobkem spokojeni a prodejce jim nechce peníze vrátit, pak chargeback použít nelze," podotkl Tichota.

Češi si oblíbili nákupy v Německu. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.