Nedostala jsem důchod. Jsem na to prý příliš krásná, stěžuje si žena

Před více než dvaceti lety srazilo auto nyní 39letou Paulinu z Vratislavi. Stalo se to ve chvíli, kdy přecházela ulici na zelenou. "Pamatuji si pouze reflektory vozu. A pak jak jsem se probudila na krajnici promrzlá a ruce jsme měla od krve," cituje Paulinu web fakt.pl.

Pachatele se nikdy nepodařilo najít. Paulina pak dostala odškodnění ve výši 30 tisíc zlotých, což je v přepočtu přes 160 tisíc korun. O případu informuje web polsatnews.pl.

[chooze:article;value:488056]

​Lékaři se domnívali, že utrpěla pouze otřes mozku a po pár dnech ji propustili z nemocnice. I nadále však trpěla bolestmi.

Ve skutečnosti byla situace vážnější. Paulina má po nehodě trvale poškozený mozek, vážné neurologické problémy a špatný zrak. Často také omdlévá. 

[chooze:article;value:476037]

​Žena nejprve získala posudek, podle kterého je ode dne úrazu trvale práce neschopná, a měla nárok na zhruba 700 zlotých měsíčně, což je podle současného kurzu přes 3 700 korun.

Podle jiného posudku ale Paulina začala být trvale práce neschopná teprve před pěti lety.  A to jí údajně podle předpisů neumožňuje získat jakékoli výhody.

[chooze:article;value:468008]

​Kvůli tomu žena nemá nárok na žádnou finanční podporu. O invalidní důchod bojuje už přes dvacet let a v její situaci jí nepomohou kvůli nastavení polské legislativy ani soudy.

Úřednici jí údajně podle webu polsatnews.pl často říkají, že je krásná a už dávno měla mít bohatého manžela, aby nemusela usilovat o invalidní důchod.

Kradli elektrokola i invalidní vozíky. Soud poslal organizovanou skupinu do vazby (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.