Nedostatek lékařů můžou vyřešit cizinci, jazyk se naučí snadno, říká poslanec

Řešení nedostatku lékařů a jejich odcházení do zahraničí je podle místopředsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Philippa složitý problém, který nemá jednoduché řešení. "Je tu plno kroků, které je potřeba dělat, nejsou vidět a nenesou ovoce hned," řekl.

"V každém případě musíme dál pokračovat ve zvýšení počtu studentů na nelékařských i lékařských fakultách," uvedl. Je podle něj více těch, kteří by medicínu studovat chtěli, než míst pro ně na školách.

[chooze:article;value:556405]

Situaci můžou dočasně řešit i zahraniční pracovníci, řekl poslanec. "Není možné, aby léčili bez toho, aby uměli jazyk. Musí, alespoň základním způsobem, si s tím pacientem rozumět. Porozumění je naprostý základ," upozornil.

Znalost jazyka by podle něj rozhodně neměla být jen povrchní. "Lékaři obecně jsou schopní se naučit poměrně velké penzum vědomostí nebo namemorovat velké množství třeba těch slovíček. Ze zkušenosti vím, že jsou schopni se jazyk naučit poměrně rychle," konstatoval.

[chooze:article;value:555815]

A pomohla by podle něj i lepší organizace práce. "Co se dělá hodně, dělá se dobře," uvedl. Některé typy výkonů by se podle jeho slov proto měly koncentrovat do specializovaných center, kde by se prováděly.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.