Nedostatek léků se týká i diabetiků. Mají problém sehnat nezbytný inzulin

Pan Šimek z Ostravy je jedním z těch, který lék Tresiba používá dlouhodobě. V lékárnách ho ale teď shání marně: "Je to hrozné, když vám řeknou, že nemají inzulin, který potřebujete. A tady nejde jen o mě, svým způsobem jde o život všem."

Tresiba patří mezi takzvaně dlouhodobě působící inzuliny. Při zavedené léčbě je jeho účinek velmi vyrovnaný. Vyrábí se ve dvou variantách – silnější Tresiba 200 je beznadějně vyprodaná.

Tresiba momentálně chybí i ve velkých nemocničních lékárnách. "My jsme poslední balení tohoto léku vydali 9. února, v tuto chvíli nemáme. Je o to velký zájem, měsíčně vydáme kolem padesáti balení," uvedla mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Dana Lipovská.

[chooze:article;value:489378]

"I ta stovka dochází, takže tady za chvíli nebude," řekl viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký. Kromě inzulinu neměli v lékárně i proužky na měření cukru v krvi.

Léků na cukrovku je sice několik, zaměnit si je ale pacient jen tak nemůže. "Potřebuji mít recept od pana doktora, který mi napíše přímo ten inzulin, který by byl jako náhrada," přiblížil Šimek.

"V případě, že pacientovi dochází tento inzulin, je potřeba se spojit s lékařem a společně potom nastavit novou léčbu. Je potřeba zajít za lékařem a vybrat jiný inzulin, který nahradí tu Tresibu," vyložil Kopecký.

Podle lékárníků je problém na straně zahraničního výrobce. Státní ústav pro kontrolu léčiv ale slibuje, že inzulin Tresiba by měl být v českých lékárnách koncem února.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.