Nedostatek peněz ve školství. Ředitelé hledají, kde vzít na platy

"Máme minus tři zaměstnance. Telefonoval jsem s magistrátem a bylo mi jasně řečeno, že ani oni od toho ministerstva peníze nedostaly a v krajské rezervě finance nejsou," řekl ředitel ZŠ Donovalská Tomáš Marek.

"Pro naši školu by bylo ideální mít ještě jeden úvazek navíc, který nám byl seškrtán," uvedl ředitel ZŠ Pod Žvahovem Jan Horkel.

V řadě škol mají už teď možné minimum nepedagogů, a rozdávat výpovědi tak nemohou. Ředitelé tedy zřejmě budou muset sáhnout i na platy učitelů. "Využijeme vlastní zdroje opět jako peníze, které by šly do fondu odměn, tak se použijí na plat pracovníka, který nám chybí," popsal ředitel Horkel.

[chooze:article;value:554065]

​"Budu muset saturovat ty chybějící na nepedagogické zaměstnance z toho balíku peněz pro učitele," vysvětlil ředitel Marek.

Podle ministra školství prý ale finance nijak dramaticky nechybí. Situaci v Praze prý ovlivňuje to, že platy v metropoli jsou vyšší než ve zbytku země, a proto jsou prý škrty největší.

Nicméně například paní Beáta Hrubá, která pracuje jako školní kuchařka, už nyní bere výplatu hluboko pod celorepublikovým průměrem. "V čistém beru 16,5 tisíce korun. Já to hodnotím jako výsměch," okomentovala situaci kuchařka Beáta Hrubá.

Podle materiálů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy byl v roce 2022 průměrný plat nepedagogických pracovníků 26,5 tisíce. V roce 2015 to bylo něco přes 15 tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.