Nedostatek světla vyvolává deprese, varují odborníci a radí, jak s nimi bojovat

Máte problémy se spánkem, špatnou náladu nebo jste podráždění? Možná prožíváte takzvanou podzimní depresi. Na vině je především nedostatek slunce.

"Dá se tomu vyhnout hlavně zdravým životním stylem. Udržovat dobrý mikrobiom, dobře jíst, hodně spát. Hodně se hýbat, hlavně na čerstvém vzduchu a především na světle," tvrdí koučka osobního rozvoje Kamila Ulčová.

Jsou ale i jiné způsoby. Jednou z účinných metod léčby je například světelná terapie, která denní světlo uměle nahrazuje.

[chooze:article;value:525376]

Pokud máte s podzimními depresemi problém opakovaně, vhodnou prevencí je pravidelná návštěva terapeuta nebo psychologa. "Sezónní deprese vždycky propukne u člověka, který už k ní má nějaký osobní předpoklady," vysvětluje psychiatr Ervin Idris Beshir s tím, že na vnitřně srovnaného člověka naopak podobné změny doléhají méně.

K odborníkovi je ale vhodné zajít, i pokud se vás deprese drží delší čas. "Pokud trvá více než čtyři týdny, spíše třeba k těm šesti týdnům, tak už je opravdu nejvyšší čas vyhledat odbornou pomoc, protože s tím už si člověk nemusí poradit sám a můžeme skutečně sklouznout do vážné deprese," radí Ulčová.

[chooze:article;value:531228]

Na pomoc počasí přitom příliš spoléhat nemůžeme. Spíš naopak. "Nejbližší týdny budou chudé na sluneční svit a také se nám bude i nadále zkracovat takzvaný bílý den. Zatímco v září ještě nasvítilo přes 250 hodin délky slunečního svitu, tak v listopadu už to bylo pouhých 50 hodin," říká meteoroložka Dagmar Honsová.

Pozor bychom si ale měli dávat i na své fyzické zdraví. Meteorologové vydali pro příští dny výstrahu před sněžením a sněhovými jazyky. Místy může napadnout až 35 centimetrů nového sněhu. Neměli bychom tak podceňovat vhodné oblečení a také být opatrní – zejména na silnicích.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.