Neefektivní dotace a digitalizace, plýtvání. NKÚ strhal hospodaření státu

Úřad upozornil například na růst hrubého domácího produktu, který byl za loňský rok o 1,1 procentního bodu nižší, než byl průměr Evropské unie. Naopak inflace rostla pátým nejrychlejším tempem v Unii, reálná mzda v Česku meziročně klesla o 7,5 procenta. Státní dluh na konci roku 2022 byl 2,9 bilionu korun, meziročně vzrostl o 429 miliard.

"Naši ekonomickou kondici v roce 2022 bezesporu ovlivnila válka na Ukrajině a její dopady. Většina nedostatků, na které ve zprávě poukazujeme, ale s válkou nijak nesouvisí anebo jen velmi okrajově," shrnul prezident NKÚ Miloslav Kala.

"Kontroly NKÚ totiž prokázaly, že skutečný smysl dotací nahradil formalismus. Ukázkou neefektivity je pak digitalizace agend veřejné správy. Kontroly rovněž potvrdily, že státní instituce v řadě případů rezignovaly na svoji zásadní odpovědnost vůči občanům, tedy na snahu řádně hospodařit. NKÚ opakovaně poukazuje na případy plýtvání veřejnými prostředky," uvedl NKÚ.

Právě dotace jsou jednou z oblastí, kde by se podle NKÚ dalo ušetřit. Podle kontrol podporovala ministerstva neúčelné a neefektivní projekty. Jako příklad uvedl dotace na průmyslový výzkum. Na něj se v letech 2016–2022 vynaložilo téměř 10 miliard korun, projekty ale ve většině kontrolovaných případů podle NKÚ nevedly k naplnění ekonomických přínosů v praxi. "U prověřovaných projektů podpořených z programu TRIO byly po třech letech od jejich ukončení skutečné tržby na desetině plánovaných hodnot," doplnil úřad.

[chooze:article;value:496522]

​Nedaří se také zvýšit efektivitu digitalizace státní správy, výdaje na informační a komunikační technologie za rok 2022 pouze u organizačních složek státu a státních fondů činily více než 19 miliard korun, což je podle NKÚ o téměř třetinu více než v roce 2018. "Potvrzuje se, co opakovaně říkáme: digitalizování neefektivních procesů k efektivnímu výkonu státní správy nevede. Úspěšné digitalizaci tedy brání skutečnost, že jí v mnoha případech nepředchází zásadní revize stávajících agend," zdůraznil Kala.

Problémem jsou podle NKÚ také situace, kdy resorty jednaly v rozporu s vlastními prioritami a cíli, přičemž se plýtvalo penězi. Více se můžete dozvědět v interaktivní datové příloze výroční zprávy, nebo si můžete výroční zprávu stáhnout celou zde:

[chooze:document;value:dd521d40-ecd2-481c-826b-331f832b9e0e]

​Ministerstvo financí podle svého vyjádření respektuje závěry výroční zprávy NKÚ, který i v minulosti opakovaně upozorňoval na neudržitelnost vývoje veřejných financí a dlouhodobou absenci reforem důchodového, zdravotního a sociálního systému ČR. "NKÚ se tím řadí po bok Národní rozpočtové rady a Národní ekonomické rady vlády, které poukazují na obdobná rizika a jejichž doporučení rovněž respektujeme," zmínil mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

"Je důležité zdůraznit, že celá řada upozornění NKÚ směřuje k dlouhodobě kritizovaným oblastem, a jedná se o strukturální problémy, které není možné vyřešit z roku na rok. Je ale klíčové, že navzdory válce na Ukrajině, energetické krizi či přetrvávající dvouciferné inflaci jsou tato témata aktivní součástí veřejné debaty a vláda se opakovaně zavázala tyto problémy řešit. Jedná se zejména o nezbytnou konsolidaci veřejných financí, která by podle ministerstva financí měla od příštího roku snížit tempo zadlužování nejméně o 70 miliard korun (1 % HDP), zefektivnění poskytování národních dotací, revizi agend státu a digitalizaci jeho správy. Pro nadcházející roky jsou však klíčové také změny ve zdravotním, sociálním a důchodovém systému, které musí zajistit jejich dlouhodobou udržitelnost pro současné a budoucí generace," dodal Weiss.

Redakce TN.cz oslovila s žádostí o vyjádření i vládu. Případnou reakci najdete v tomto článku.

Podívejte se, jak výroční zprávu shrnul prezident Miloslav Kala:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.