Negativní dopady technologií: Ovlivňují zdraví, mozek i pozornost

"19 procent dětí užívá telefon rizikově, škodlivě," uvedla Markéta Homolková z Replug me, což je iniciativa sociologů a psychologů, kteří upozorňují na nebezpečí spojená s užíváním moderních technologií. Odtud už je to jen krůček k získání závislosti na mobilu nebo tabletu.

"Má to výrazný negativní vliv na vývoj dítěte jako sociálního tvora, jde o závislost. Když nemá kontakt, může být výrazně frustrováno, což vede i k tomu, že se třeba chová agresivně," vysvětlil psycholog Jan Lašek.

Dokonce dvě ze tří dětí mají mobil večer v posteli. "Například i to modré světlo, nebo to světlo, které jde z těchto přístrojů, tak ruší usínání a kazí i kvalitu spánku," popsal pediatr Vít Jakoubek.

[chooze:article;value:548446]

​​Například Britové a Američané stráví na mobilu dohromady více než 50 dnů v roce. A taková porce ovlivňuje a mění lidský mozek. Podle výzkumů prestižních univerzit z celého světa lidem ubývá šedá kůra mozková a člověk postupně ztrácí schopnost soustředit se pouze na jeden podstatný podnět.

"Nepotřebujeme dlouhodobou paměť, všechno si vyhledáme v tu danou chvíli. Může to vést k tomu, že tyto schopnosti postupně zakrní," uvedl psycholog Jan Kulhánek.

"Nejsou zvyklí dělat dlouhodobější projekty, protože jsou schopni řešit vše okamžitě. S tím je spojen dopamin, hormon ovlivňující motivaci. Třeba když dělají nějaký sport, tak jim to nepřináší uspokojení," dodala Homolková.

I když mobil váží jen několik deka, dokáže se šeredně vyřádit také na krční páteři. Stačí mít sklopenou hlavu pod úhlem 60 stupňů a 4,5kilová mozkovna zatěžuje krční páteř 27 kilogramy.

Další hrozbou je i zvukový smog. Taková sluchátka do uší s hlasitostí na maximum mohou vést k nezvratnému poškození sluchu. Hranice bezpečného zvuku je podle lékařů 85 decibelů, to je přibližně zvuk projíždějícího osobního auta.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.