Nehod kvůli nepozornosti přibývá. Častým spoluviníkem jsou sluchátka

Za hodinu přešla rušnou křižovatku v centru Prahy asi tisícovka chodců, zhruba pětina z nich se sluchátky. Při poslechu hudby často nevnímají okolí a někdy sotva uskakují. "V rámci provozování autobusů i tramvají se bohužel setkáváme s takto nepozornými chodci a naši řidiči tyto případy velmi často musí řešit," nastínil vedoucí provozu autobusů Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) Jan Barchánek.

Brzdná dráha tramvají je 47 metrů, na podzim a v zimě se ale kvůli počasí prodlouží až na dvojnásobek. "Zejména v těchto podzimních měsících, kdy mají ještě chodci na hlavách čepice, tak není řidič schopen poznat, jestli ho vnímá, nebo jestli má pod tou čepicí sluchátka a prostě náhle vstoupí do té jízdní dráhy," vysvětlil řidič tramvaje a vedoucí výcviku DPP Milan Bárta.

[chooze:article;value:529824]

Riziko srážky ještě stoupá v případě elektromobilů, které v běžném provozu skoro nejsou slyšet. "Roste počet závažných nehod kvůli nepozornosti, a to na obou stranách, tedy jak řidičů, kteří se třeba dívají do mobilního telefonu nebo do navigace, tak právě na straně chodců nebo cyklistů," uvedl vedoucí oddělení BESIP Tomáš Neřold.

Při srážce s vlakem vloni zemřelo 44 mladistvých, tedy nejvíce za posledních pět let. "Poslech hudby a tím pádem i nepozornost v blízkosti kolejí je jedním z těch faktorů," uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Nehody zaviněné poslechem hudby sledují v posledních letech také pojišťovny. "Týkají se hlavně tedy velkých měst a mladých lidí přibližně do věku 30 let. Nejvíce samozřejmě jsou ohroženi chodci a po nich tedy jezdci na elektrokoloběžkách a cyklisté," přiblížila mluvčí pojišťovny Uniqua Eva Svobodová.

Průzkum ukázal, že lidé se sluchátky na/v uších reagují na nebezpečí asi o čtyři vteřiny později. A právě tyto vteřiny mohou být rozhodující, pokud jde o život.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.