Nehoda ponorky Titan byla otázkou času. Častý pasažér katastrofu předpověděl

Kolem zkázy ponorky Titan, která 18. června implodovala při ponoru k vraku Titaniku, se objevují stále nová svědectví, která ukazují, jak byl její provoz nebezpečný. Jedním z nich je také příběh šéfredaktora webu Travel Weekly Arnieho Weissmanna, který se měl jednoho z ponorů pořádaných společností OceanGate účastnit.

Během doby na moři, konkrétně na doprovodné lodi Polar Prince, si povšiml hned několika bezpečnostních opomenutí, která jej, mírně řečeno, rozhodila. Prvním byl systém, který rozhodoval o bezpečnosti ponoru.

"Pravidla pro ponory byla spojená s řadou bodově ohodnocených faktorů. Pokud došlo k dosažení určitého počtu bodů, byl ponor automaticky zrušen," vzpomíná. Mezi těmito faktory byla třeba i přítomnost novináře nebo celebrity na palubě.

"Pokud by to bylo jen lehce přes limit, ale nakonec by na palubu místo mě, novináře, nastoupil někdo jiný, znamenalo by to, že je ponor bezpečný a možný?" zamýšlel se Weissmann.

[chooze:article;value:512840]

Dalším podivným rozhodnutím společnosti OceanGate byl způsob, jakým ponorku přepravovala. Za lodí Polar Prince ji totiž táhla na plovoucí plošině. Byla tak mnohem více vystavena povětrnostním vlivům i případnému smetí plujícímu v moři. Tento problém se právě během Weissmannovy plavby projevil naplno.

"Čtvrtého dne mise, kdy bylo moře nejbouřlivější a mlha byla nejhustší, došlo málem ke katastrofě pro ponorku i plošinu. Když jsme se zadívali na konec lana, které spojovalo záď lodi s plošinou, viděli jsme, jak se přední část plošiny a ponorky noří pod hladinu," popsal událost.

Plošinu podle Weissmanna pravděpodobně poškodilo lano z volně plující bóje, které ji částečně stáhlo pod hladinu a způsobilo zaplavení některých jejích plováků. Posádce lodi se sice rychle podařilo závadu opravit, nehoda ale ukázala zranitelnost celého systému.

[chooze:article;value:511606]

Podobných bezpečnostních pochybení bylo přitom víc. Jak upozornil youtuber a vystudovaný konstruktér Brian McManus, společnost OceanGate sama uváděla jako jeden z důvodů, proč konstrukci své ponorky nenechala zkontrolovat nezávislým úřadem to, že hlavním faktorem u nehod ponorek je lidská chyba, nikoliv technická závada. Podle McManuse ovšem zapomněli na to, že technologické závady jsou často nalezeny a odstraněny právě díky pečlivé nezávislé kontrole.

Toto rozhodnutí bylo problematické i proto, že trup ponorky byl vytvořen z karbonového kompozitu, který není u ponorek běžný. "Ano, kompozity mají extrémně dlouhou životnost. Ale jsou s nimi také spojené problémy. Jde třeba o skutečnost, že kompozity selhávají trochu jiným způsobem než jiné materiály. Zvlášť při dlouhodobém namáhání" vysvětlil pro Daily Mirror odborník na námořní konstrukce Jasper Graham-Jones.

Mnozí cestující si byli rizik spojených s ponorkou vědomi, přesto nedokázali odolat. Jedním z nich byl i expert na vraky lodí Paul-Henri Nargeolet. "Pokaždé je to úplně jiné. Vždycky vidíš věci, které jsi nikdy předtím neviděl," vysvětloval Weissmannovi, proč se opět chystá usednou do ponorky.

Vysvětlil také, proč se nebojí. "Pod tím tlakem bys byl mrtvý dřív, než by sis uvědomil, že je nějaký problém," prohlásil a nevědomky tak předpověděl osud poslední plavby Titanu.

Trosky ponorky Titan dorazily na pevninu. Pravděpodobně obsahují i ostatky posádky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.