Nehodu vlaků v Indii bude vyšetřovat obávaný úřad. Politici nevyloučili sabotáž

Trosky dál připomínají jednu z nejhorších indických železničních tragédií. Teď ji bude vyšetřovat obávaný úřad. Bez bližších detailů to nařídil ministr železnic. Ústřední úřad pro vyšetřování vznikl před 60 lety a má na starosti nejzávažnější činy, a to včetně vražd nebo korupce na nejvyšší úrovni.

Jako příčina nehody bylo určeno selhání elektronického signalizačního systému. Ministr už ale v neděli naznačoval, že za tím mohlo být něco víc. "Nastavení systému bylo změněno. Proč a jak se to stalo, ukáže až vyšetřovací zpráva," sdělil ministr železnic Ašvini Vaišnav.

[chooze:article;value:507685]

Vysoká představitelka drah řekla, že mělo dojít k neurčenému zásahu do signalizace. Úmyslné zavinění přitom nevyloučila. "Nemůžeme vyloučit sabotáž. Nic není vyloučeno," uvedla zástupkyně vedení železnic Jaya Verma Sinha.

Nehoda tří vlaků se stala v pátek odpoledne. Špatný signál poslal vysokorychlostní expres na vedlejší kolej. Tam narazil do stojící soupravy naložené železnou rudou. Trosky pak zasáhly další projíždějící expres.

"Přijel jsem pro svého bratra, vzali jsme jeho tělo a provedli poslední pomazání. Řekli mi o odškodnění, a tak jsem přivedl svou švagrovou, aby dostala odškodnění," uvedl příbuzný mrtvého muže.

Rodiny dostanou odškodnění v přepočtu přes 250 tisíc korun. Těžce zranění dostanou pětinu. Nehoda vyvolává otřesy v nejvyšších patrech indické politické scény. Ministr dopravy čelí výzvám k odstoupení. Vláda je pod vlnou kritiky, protože se jí přes vysoké investice nedaří zvýšit bezpečnost železniční dopravy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.