Nejasná příčina, žádné příznaky. V Česku se rozmáhá zákeřný typ rakoviny

Rakovina ledvin dělá expertům vrásky. Česko totiž patří k zemím, kde jí lidé trpí nejčastěji. Oproti průměru Evropské unie je výskyt téměř dvojnásobný, upozorňují lékaři.

"Jednoznačný důvod bohužel neznáme. Obecně lze říci, že rizikovými faktory jsou obezita, vysoký tlak nebo kouření, které jsou v Česku stále časté. Vysoký výskyt ale také můžeme přičítat dobré diagnostice a záchytu onemocnění díky husté síti ultrazvukových pracovišť," vysvětlil primář Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu v Brně Alexandr Poprach.

Nejvíce podle něj trpí nádory ledvin muži, kteří tvoří až dvě třetiny všech pacientů. Nejčastěji se objevují u seniorů mezi 65 a 75 lety. 

[chooze:article;value:531650]

V Česku s touto rakovinou bojují nejčastěji obyvatelé Plzeňského a Jihočeského kraje. Ani pro to nemají experti vysvětlení. 

Postup nemoci a možnosti léčby

Velkým problémem je nevyzpytatelnost nádoru. U někoho totiž postupuje pomalu, u jiných zase velmi rychle.

"I proto je důležité jej zachytit v rané fázi, což se nám daří bezmála v 50 procentech případů. U nich můžeme nádor zpravidla operativně odstranit s ponecháním zdravé části ledviny. Zachováme tak její funkci, aniž bychom tím zvyšovali riziko návratu onemocnění," uvedl Marek Babjuk, přednosta Urologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol. 

Takto se nádoru zbavují lékaři nejčastěji. Když už je větší, musí odstranit ledvinu celou. Pokud se rakovina rozšířila i mimo ledvinu, nasazují systémovou terapii.

[chooze:article;value:531639]

"V tomto ohledu medicína za poslední roky učinila obrovský pokrok. Operace se stále častěji provádí pomocí miniinvazivních výkonů, které pro pacienta představují co nejmenší zásah. Využíváme k tomu i robotickou chirurgii. Biologická léčba a imunoterapie pak zásadně zvyšují naději na přežití u pacientů v pokročilých stadiích nemoci, kdy se již nádor rozšířil mimo ledvinu," popsal Babjuk.

V případě, že rakovinu lékaři objeví brzo, je riziko, že se vrátí, malé. "V pokročilejších stadiích se ale pravděpodobnost opětovného nálezu v závislosti na formě nádoru pohybuje mezi 30 až 70 procenty. I z toho důvodu je důležité, aby se tito pacienti léčili v takzvaných komplexních onkologických centrech, kde se jim věnují multidisciplinární týmy složené z odborníků více specializací a dostane se jim nejmodernější terapie," sdělil Poprach.

Center je v Česku 19. Kromě Karlovarského a Středočeského ve všech krajích. Čeká v nich tým sestavený z urologa, onkologa, radiodiagnostika, případně i radioterapeuta. 

Vizita: Alkohol zvyšuje riziko rakoviny. U žen stačí i minimální dávka, říká Nešpor (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.