Nejasnosti kolem důchodové reformy. Diskuze se vedou hlavně o věkové hranici

Muž, kterému je letos 57 a více let by měl být tím, kterého se důchodová reforma už nedotkne. A měl by jít do důchodu v 65 letech. "Ten věk se pro ty, kteří odcházejí do důchodu v nejbližší době, postupně navyšuje až do roku 2030, kdy se dosáhne té hranice 65 let. V tomto žádná změna nebude, ani bych ji nepřipustil," nechal se slyšet premiér Petr Fiala (ODS).

Podle premiéra vláda pracuje s návrhem, že se věk pro odchod do důchodu bude zvyšovat po roce 2030. Ve hře je prý hranice 68 let. "Důchodová reforma musí obsahovat i parametry, že zvažujeme i prodloužení toho věku, kdy lidé chodí do důchodu," řekl Fiala.

[chooze:article;value:488794]

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka podrobnosti nepředstavil. "Momentálně nelze být konkrétnější, když tuto a další změny v důchodovém systému nyní projednáváme v rámci koalice," vysvětlil. 

Výjimka pro náročnější profese

"To bude vůbec jeden z nejvyšších odchodů do důchodů v Evropské unii," vyjádřila se k návrhu místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. "Jak se zohlední doba dožití, jak se zohlední zdravotní stav, protože to nejde ruku v ruce. Neumím si představit, že by takhle šly do důchodu zdravotní sestry, že by šel dělník u pásu v automobilce. Umím si to představit třeba u vysokoškolského pedagoga," dodala.

"Dovedu si představit zvýšení hranice odchodu do důchodu pro mladší ročníky, ale jen za podmínek, že dokážeme stanovit způsob, jakým budeme rozlišovat třeba náročné profese," objasnil svůj postoj Fiala. 

[chooze:article;value:489612]

​O dřívějším odchodu do důchodu se diskutuje u profesí pracujících v náročných podmínkách. Zatím takovou úlevu dostali jen horníci, kteří dlouhodobě pracovali v hlubinných dolech, nově také zdravotničtí záchranáři a podnikoví hasiči. "Podle klasifikace hygieny se nepočítá nikoliv profese, ale náročné podmínky," vysvětlil člen expertního týmu pro důchodovou reformu Filip Pertold.

Dříve do penze by tak mohli třeba zdravotníci. Zohlednit by se mohla také délka odvádění peněz do penzijního systému, dříve do důchodu by tak mohli zamířit třeba lidé, kteří začali pracovat okolo 18. roku. "Po určitém období 40 nebo 45 let, kdy by ten zaměstnanec měl odpracováno, tak by mohl mít nárok na předčasný nekrácený důchod," nastínil jednu z možností Pertold.

Stát chce podporovat i pracující důchodce. Ti by mohli být třeba daňově zvýhodněni. "Pokud budu dál pracovat a budu i nadále odvádět sociální pojištění do toho systému pro všechny, tak abych byl nějak ekonomicky motivován," zdůvodnil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.