Nejasnosti okolo smrti Češky v Řecku: Přijeli jsme dříve, tvrdí záchranáři

Tragická událost z ostrovní pláže způsobila v Řecku rozruch. Komentují ji novináři, politici i obyčejní lidé. "Moc se omlouvám za naše potíže. Chceme cestovní ruch s dubajskými výdělky, ale máme výhody z třetího světa," poznamenala řecká turistka.

Podle řeckých médií zkolabovala Češka po koupání. Oživit se ji snažili turisté z Rumunska, a to až do příjezdu sanitky. Ještě po 40 minutách prý měla puls.

"Náš zastupitelský úřad o úmrtí české občanky v Řecku ví, je v intenzivní komunikaci s tamní policií i úřady," sdělil mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake.

[chooze:article;value:511069]

Záchranáři ve středu odmítli, že by na místo jeli téměř hodinu. Udávají 32 minut. Sanitka ale musela překonat více než 30 kilometrů, v době volání totiž byla s jiným pacientem na druhém konci ostrova.

Thassos ležící v severní části Egejského moře je 12. největší řecký ostrov. Záchranná služba tam přesto měla k dispozici jediné vozidlo. Na další tři prý nemá lidi.

To by se teď mělo změnit. Pomohou prý vojáci. "Thassos je jedním ze sektorů, který, jak již vláda oznámila, bude v nejbližších dnech posílen o příslušníky ozbrojených sil," avizovala řecká záchranka.

[chooze:article;value:510404]

"Jak čtu řecká média, tak to bude určitý impuls k tomu, aby se ty věci do budoucna napravily. Bohužel ten impuls je podepsaný takovou tragickou záležitostí," řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Není jasné, jestli by turistce ve věku mezi 45 a 50 lety pomohlo, kdyby byli záchranáři na místě okamžitě. Vyšetřování je na řeckých úřadech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.