Nejatraktivnější nevěsta z Evropy. Princezna Leonor zdědí trůn i pohádkové jmění

[chooze:gallery;value:33698]

Leonor v úterý oslavila své 18. narozeniny. Formálně se tak stala následnicí španělského trůnu. Slavnostní přísahu složila v Madridu na společném zasedání španělského kongresu a senátu, informoval o tom portál BBC.

V projevu, který princezna pronesla ke španělskému národu po slavnostním ceremoniálu, kladla důraz na svůj závazek vůči španělskému lidu a požádala o jejich důvěru jako nastávající královna. "Přísahám, že budu věrně plnit své povinnosti, dodržovat ústavu, respektovat práva občanů a autonomních společenství, jakož i věrnost králi," řekla Leonor.

Britský deník Daily Mail uvádí, že po svém nástupu do čela státu by se Leonor stala první španělskou královnou po téměř 150 letech. Je také vnímána jako následnice, která bude pokračovat v dílu svého otce.

[chooze:article;value:524324]

Princeznu pak čeká kromě vlivu i nemalé jmění. Dle článku magazínu Forbes z roku 2020 je španělské královské rodině poskytováno téměř osm milionů eur (v přepočtu asi 195 milionu korun) ze státní pokladny. Královské jmění dále zahrnuje osm paláců, pět sídel a deset klášterů. Některé z těchto nemovitostí jsou veřejně přístupné, jiné jsou soukromě využívány výhradně královskou rodinou.

Španělská vláda v minulosti také schválila zákon, který nařizuje královskému domu zveřejňovat čtvrtletní finanční výkazy, což se vztahuje i na vysoké státní úředníky sloužící královské rodině. Magazín People zmiňuje, že k roku 2022 osobní majetek současného panovníka Filipa VI. činí 2,8 milionu dolarů (v přepočtu cca 65 milionů korun).

Z toho je většina uložena v cenných papírech a bankovních úsporách a dalších 325 000 dolarů (v přepočtu zhruba 7,5 milionu korun) v uměleckých předmětech, starožitnostech a špercích. Zákon byl z velké části zaveden ve spojení s finančními skandály, které provázely především Filipova otce, krále Juana Carlose I.

[chooze:article;value:525131]

Leonor bere svou roli velmi vážně a se svou plnoletostí se stále více ukazuje a vyjadřuje na veřejnosti. Zahraniční média také upozorňují na její vliv na módu a styl ve Španělsku. Svůj módní vkus ostatně ukázala i při samotné slavnosti, kdy oblékla elegantní bílý kostýmek s vlasy staženými do uhlazeného culíku a jemným líčením.

V rámci svých povinností nastoupila princezna na tříletý vojenský výcvik na Všeobecnou vojenskou akademii Zaragoza ve španělské Aragonii. Tam se také měla bohatá následnice setkat se svým údajným přítelem. Královské rodiny jsou plné tajemství, dramat, ale také bohatství. Dle časopisu The List je tedy přirozené, že princezna randí s tajemným milionářem.

Na Velikonoce v roce 2022 se objevily snímky mladíka, který s královskou rodinou cestoval. Španělská média se domnívají, že se jedná o Gabriela Giacomelliho, syna amerického milionáře. Spekuluje se, že právě on je tajemným přítelem princezny. Ta vztah ale nikdy nepotvrdila.

Bývalý španělský král musel opustit zemi (8/2020):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.