Nejbrutálnější vraždu dítěte jsem viděla v Lázních Bělohrad, popisuje kriminalistka

Krizová interventka Lenka Frýbová se během své kariéry podílela na vyšetřování desítek nejzávažnějších případů. "Co se týká dětí jako obětí vražd či jejich pokusů, tak těch za dobu mé praxe bylo spácháno na území našeho kraje deset případů, pětkrát šlo o vraždu dítěte, čtyřikrát o pokus vraždy a v jednom případě to bylo těžké ublížení na zdraví," řekla v rozhovoru, který zveřejnila královéhradecká krajská policie na svých webových stránkách

Snad nejhorší chvíle zažila podle svých slov, když zjišťovali s kolegy okolnosti trojnásobné vraždy v Lázních Bělohrad. Jednou z obětí byl dvouletý chlapec. "To byla asi nejbrutálnější vražda dítěte, u které jsem kdy byla a jejíž vyšetřování jsem dostala na starost.  Všechny případy vražd jsou svým způsobem brutální, ale tato byla opravdu nejhorší," neskrývala své pocity Lenka Frýbová. 

​Všechna těla nesla mnohočetná bodná a bodnořezná poranění od dýky. "Policista se však musí oprostit od všech svých pocitů a dělat na místě svoji práci," poznamenal.

[chooze:article;value:355572]

V paměti ji utkvěl také případ týrání zvlášť trýznivým a surovým způsobem malého chlapce ve Vrchlabí. "Vyšetřovat jsme začali poté, co se v ohrožení života dostal do péče lékařů a na jeho konci jsme právě přítele matky obvinili z pokusu vraždy," popsala další kauzu. 

Lenka Frýbová přispěla významnou měrou k vyřešení i další hrůzných případů. Podílela se na objasňování vraždy novorozené holčičky na Jičínsku, vraždy dítěte a na sebevraždě matky v Krkonoších, po kterých bylo vyhlášeno pátrání těsně před Silvestrem v roce 2022. Svůj odborný rukopis zanechala na vyšetřování rodinné tragédie z Rychnovska, kdy muž zavraždil svoji ženu, dítě a sám spáchal sebevraždu. 

"Právě případy, kdy šlo opravdu o bezbranná novorozeňata, mě zasáhla nejvíce," dodala. Jako žena ale pociťuje oproti mužským kolegům jistou výhodu. "Děti k nám ženám přirozeně inklinují. Snadněji nám začnou věřit a otevírat se, což je dost zásadní. Ty malé opravdu neumí lhát, takže práce s nimi může být snadnější, na druhou stranu u nich ale často hraje roli velká fantazie, egocentričnost a snadná ovlivnitelnost," řekla Lenka Frýbová. Starší děti jsou už ovšem jiné. "Třeba v roli pachatelů umí lhát do poslední chvíle a ani pod náporem důkazů vám pravdu nikdy neřeknou," sdělila. 

[chooze:article;value:524667]

Případ, který byl podle Frýbové svou krutostí daleko za hranou, se stal před lety. "Nezletilý chlapec zabil svoji adoptivní matku. Rodina chlapce adoptovala, když byl ještě kojenec. V ten osudný den nešel do školy, čekal na ni, až se vrátí z práce, a doma ji ubodal desítkami ran. Následně si vymyslel legendu, že se k nim domů vloupali dva zloději. V rámci činu se sám pořezal na ruce, čehož se snažil využít, aby dodal svému příběhu na věrohodnosti. Počínal si velmi chladnokrevně, a po celou dobu vyšetřování neprojevoval lítost," vrátila se ke starší kauze Frýbová.

Její nelehká a psychicky náročná práce do jisté míry ovlivnila i vztah k vlastním dětem. "Určitě jsem opatrnější, než by byli třeba jiní rodiče, ale to jen proto, že vidím ta rizika, která mohou nastat. A rozhodně se snažím i působit hodně preventivně," uzavřela s úsměvem. 

Policie zveřejnila mrazivé detaily vraždy v Jevíčku. Muži za ni hrozí výjimečný trest (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.