Nejchladnější ráno letošní zimy. Extrémní mráz Česko jen tak nepustí

Pořádná zima v úterý ráno potrápila lidi v Česku. Minusové teploty doplňoval ještě vítr, který pocitovou teplotu výrazně snižoval.

"Úterní ráno je zatím tím nejchladnějším z letošní zimy," uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. Na většině stanic klesly teploty na -9 až -14 °C. 

[chooze:article;value:532688]

​"Nejnižší teploty hlásí severovýchod území – na Jesenicku a Bruntálsku teplota klesá až ke -20 °C," dodala Honsová s tím, že právě na východě území pocitovou teplotu výrazně snižuje vítr. Například na stanici Bělotín v Moravské bráně činila při teplotě vzduchu -13,5 °C a průměrné rychlosti větru 9 m/s pocitová teplota dokonce až -24 °C, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Absolutní minimum naměřila meteorologická stanice Osoblaha, kde při vyjasněné obloze, sněhové pokrývce a uklidnění větru teplota klesla na -20,8 °C. Tato stanice leží v Moravskoslezském kraji ve výšce 238 metrů nad mořem. 

Silné mrazy potrvají až do čtvrtečního rána. Během úterý se přes den ale oteplí na snesitelnější hodnoty, které podpoří i slunečná obloha, předpovídá ČHMÚ.

Škrabka málem nestačila. Řidiče překvapila ranní námraza:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.