Nejchudší děti příspěvek na jídlo dostávat nemají. Chyba, přiznal ministr

Podmínky, za kterých mohou nestátní neziskové organizace žákům v nepříznivé finanční situaci přispět ze státních peněz na školní stravování, se v roce 2024 změní. V jednom z bodů nové výzvy totiž ministerstvo ustanovilo, že neziskovky nemají posílat příspěvky některým dětem.

"Nově nebude možné přispět například žákům, jejichž rodiče jsou v exekuci či insolvenci. Mně to hlava nebere," upozornil učitel Michal Ševčík na facebooku.

[chooze:poll;value:9e0b2b1988a305655d91a7950b1e7279c6d868ae]

Konkrétně resort v dokumentu píše: "Žáka lze podpořit z výzvy pouze v případě, že (...) zákonný zástupce dítěte není příjemcem dávek v hmotné nouzi, nepobírá dávky pěstounské péče, nečelí exekuci/insolvenci."

To vzbudilo rozezlené debaty na sociálních sítích. Právě tyto děti totiž podle diskutujících potřebují pomoc nejvíce. Přiznal to i ministr Bartoš.

[chooze:article;value:533615]

"Taková úprava nedává vůbec smysl, protože omezí podporu právě těm nejpotřebnějším skupinám. S MŠMT už řešíme nápravu," napsal vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na sociální síti X.

Ministr školství Mikuláš Bek nakonec přiznal, že se stala chyba. "Při přípravě programu na podporu školního stravování pro rok 2024 se MŠMT bohužel dopustilo chyby, která by poškodila nejohroženější děti. Omlouvám se za toto pochybení, nápravu zjednám okamžitě," uvedl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.