Nejdepresivnější den roku: Jak se vyrovnat s psychicky náročným obdobím

Pokud jste přežili pondělí s úsměvem na tváři a bez stresu, můžete si s trochou nadsázky udělit zlatou medaili. Třetí lednové pondělí je totiž podle odborníků pro mnohé sprchou smutku a špatné nálady.

"Leden je takovým obdobím, kdy lidé mají za sebou Vánoce, kdy je nevlídné počasí, kdy je pořád zima a nemohou se těšit na ty lepší dny," řekl psycholog Karel Humhal.

Deprese a úzkosti jsou nejčastější lednová témata i na linkách pomoci. "V lednu pozorujeme zvýšený počet hovorů, to samé hlásí i ostatní krizové linky a rodinné poradny," popsala Jarmila Kubáňková z organizace Cesta z krize.

​​Vědci dlouhodobě zkoumají, v jakých částech světa jsou lidé nejšťastnější a naopak nejvíce smutní. Spokojenosti vévodí skandinávské země, Česko je na osmnácté příčce, naopak nejvíc smutkem trpí v Africe.

Psychologové radí, v případě začínajících depresí pro zlepšení vašeho vztahu, klidně vyzkoušet meditování. "Sport, zdravé jídlo, dostatek spánku, pohyb a zabývat se něčím, co člověka baví," uvedl psychoterapeut Tibor Brečka.

[chooze:article;value:475407]

A na závěr, psychologové radí: Dělání, dělání, všechny smutky zahání – jakákoliv smysluplná činnost prý podle nich dokáže chmury zahnat.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.