Nejdražší parkování je ve Svitavách. Lidé v centru za auto zaplatí i osm tisíc

Rýmovačka, že v Praze je blaze ale draze, po úterku uráží hlavní město. Překonalo ho 16tisícové městečko na východě Čech. "Jsme ochotní za rozumnou částku vyjednávat a ne platit osm tisíc za každé auto," postěžovala si obyvatelka Svitav Alena Zoika.

Takovou částku má nově platit obyvatelka domu, která bydlí v ulici u náměstí. A podnikatelé za první auto zaplatí pět tisíc korun, za druhé už osm. "Minulý ceník byl tři tisíce ročně, tak nám to zvedli," prozradila podnikatelka Taťána Mikulková.

I podnikatelka Ivana Bílková tvrdí, že Svitavy jsou předraženým unikátem. "V České Třebové máme taky auto, tam zaplatíme za půlrok 1 200 korun a jsme v pohodě. Pokud pojedu druhým autem, tak si dám na kapotu, že to je náhrada placeného. Tady to prostě nejde," potvrdila Bílková.

[chooze:article;value:490942]

Takže řidiči raději sjíždí z náměstí a zadarmo parkují, kde to jde. Třeba na trávníku, který se rychle změnil v pole. Na některých místech to je na holínky. Jedna z vyjetých kolejí je už třicet centimetrů hluboká.

"V letech 2018 až 2021 jsme rezidentům prodali 14 parkovacích karet," sdělila mluvčí Městského úřadu Svitavy Kateřina Kotasová. Dokonce ani v Praze není tak drahé roční parkování. V centru hlavního města rezidenti platí 1 200 korun. A stejnou částku platí rezidenti v Jihlavě či v Ústí nad Labem.

Petice se 160 podpisy už dorazila na radnici a město slíbilo, že se nad nejdražším parkováním v republice zamyslí. Do konce února podněty měly přijít dopravní komisi, by měla v březnu zasednout. Poslední slovo pak bude mít městská rada.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.