Nejdřív Ukrajina, potom Izrael. Ruský politik předpověděl třetí světovou válku

Když před čtyřmi lety dnes už zesnulý ruský politik Vladimir Žirinovskij pronášel ve vysílání státní televize Rossija 1 kontroverzní výroky o situaci na Ukrajině a Blízkém východě, svět tomu nevěnoval téměř žádnou pozornost. Po sobotním útoku Palestinců na Izrael ale jeho tehdejší slova získala úplně nový rozměr. 

Záznam úryvku z pořadu Večer s Vladimirem Solovjovem oběhl celý svět. S anglickými titulky ho na sociální síti X sdílel i bývalý náměstek ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. 

"Byly to jejich (Ukrajinců, pozn. red.) poslední volby. V roce 2024 prostě žádné volby nebudou, protože nebude existovat země zvaná Ukrajina," prohlásil Žirinovskij. Jeho slova se hodně řešila po začátku války na Ukrajině a hovořilo se o tom, že invazi předpověděl. Pokračování výroku je možná ještě děsivější. 

[chooze:article;value:525148]

​"A to neberete v úvahu situaci na Blízkém východě. Tam se rozpoutají takové události, že všichni zapomenou, co je Ukrajina. Směřuje to k třetí světové válce. Írán není Vietnam nebo Severní Korea nebo Kosovo... Nejstrašnější události budou tady (na Blízkém východě)," tvrdil tehdy Žirinovskij. 

Spekulace o proroctví šíří i samotná ruská média, která poukazují i na to, že palestinské straně konfliktu takřka okamžitě vyjádřil podporu i Írán, který Žirinovskij v roce 2019 explicitně jmenoval. "Naplnila se předpověď velikána Vladimira Žirinovského, který predikoval, že do roku 2024 vypukne na Blízkém východě konflikt," řekl v neděli ruskému deníku Komsomolskaja pravda nástupce Žirinovského na pozici šéfa parlamentní strany LDPR Leonid Sluckij. 

"Šašek" s šílenými výroky

Je ale potřeba zdůraznit, že Žirinovskému se přezdívalo "šašek ruské politiky". Podobnými výroky za svého života rozhodně nešetřil. A mnohé z nich byly opravdu přitažené za vlasy. Například v roce 2002 vzkázal Spojeným státům: "V noci naši vědci mírně změní gravitační pole Země a vaše území bude pod vodou!"

Zpravodajský web France 24 po smrti Žirinovského připomněl další z jeho slavných výroků, kdy prohlásil, že doufá, že si jednoho dne budou moci ruští vojáci "umýt boty ve vodách Indického oceánu". 

[chooze:article;value:323161]

​"Předpovídal" tím, že Rusko anektuje blízkovýchodní země. Stejnou budoucnost předpověděl také Polsku a pobaltským státům, poznamenal v článku list The Washington Post. Žirinovskij v minulosti mimo jiné vyzýval k tomu, aby si Rusko od Američanů násilně vzalo zpět Aljašku, aby převzalo moc nad bývalými sovětskými státy a také se zmocnilo území Kazachstánu a připojilo jej ke svému impériu

O jeho šílených výrocích pojednává kniha Absolutní Žirinovskij z roku 1994, kde se čtenáři mohou dočíst také například o jeho nápadu zakopat jaderný odpad do země podél ruských hranic, a způsobit tím zdravotní problémy obyvatelům zemí, se kterými Rusko nemá dobrý vztah. V 90. letech byly součástí jeho předvolební rétoriky i výroky o tom, že po svém zvolení má právo zastřelit 100 tisíc lidí, aby zajistil mír.

Osudnými se mu nakonec staly komplikace po nákaze covidem, na které zemřel loni v dubnu (psali jsme o tom v tomto článku). 

Situace na Blízkém východě je v těchto dnech ale opravdu vážná. Hned v první den zahájení útoku Hamásu na Izrael úřady ohlásily stovky obětí (7/10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.