Nejdříve stavebnictví, pak luxusní značky. Příběh muže, který sesadil Muska

Prvenství v žebříčku nejbohatších lidí světa už nepatří Elonu Muskovi, majiteli automobilky Tesla, kosmické společnosti SpaceX nebo sociální sítě Twitter. Předběhl ho Francouz Bernard Arnault, který vlastní holding luxusních značek LVMH. Pod holding spadají například značky Louis Vuitton a Christian Dior.

Arnault je vůbec prvním Evropanem, kterému se podařilo získat prvenství v tomto prestižním žebříčku.

Jak vypadala jeho cesta k pohádkovému bohatství? Arnault se narodil do bohaté podnikatelské rodiny. Jeho otec se věnoval stavebnictví, ve kterém se krátce pokoušel prorazit i mladý Bernard, uvádí web časopisu Forbes. Svou oděvní říši začal budovat v roce 1985. Za 15 milionů dolarů koupil krachující společnost Boussac, jejíž součástí byl i Dior. 

[chooze:article;value:476957]

Zbytek firmy záhy prodal a soustředil se jen na rozšiřování portfolia Dioru. Postupně přidával další značky a vytvořil skupinu LVHM.

Ránu mu zasadila pandemie koronaviru, kvůli které zchudnul o zhruba 30 miliard dolarů (680 miliard korun). Tím se však Arnault nenechal zastrašit. Rozhodl se investovat do něčeho, co se v době, kdy většina obchodů zavírala, zdálo naprosto šílené. Nechal totiž zrekonstruovat secesní obchodní dům La Samaritaine v Paříži, který v roce 2021 slavnostně otevřel.

Nyní se Arnault, hrdý otec pěti dětí, pyšní měním v odhadované výši 171 miliard dolarů (téměř 4 biliony korun). Výrazně tak předstihl Elona Muska, jehož majetek má odhadovanou hodnotu 164 miliard dolarů (3,5 bilionu korun), vypočítala agentura Bloomberg.

Časopis Forbes zveřejnil nový seznam nejbohatších lidí světa. Podívejte se na reportáž z května tohoto roku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.