Nejdůležitější momenty války: Od fiaska u Hostomelu po jatka u Bachmutu

Ruský výsadek na letišti v Hostomelu

Hned v první den ruské invaze na Ukrajinu, tedy 24. února, podnikli ruští výsadkáři útok na mezinárodní letiště Hostomel nedaleko Kyjeva. "Obsazení Hostomelu mělo vytvořit podmínky pro rychlou operaci v Kyjevě a sesazení vojenského a politického vedení," popsal vojenský stratég Univerzity obrany Richard Stojar. Výsadkáři se ale dostali do tvrdých bojů s ukrajinskými obránci a operace velmi rychle selhala, ruští vojáci se museli stáhnout. Letiště následně obsadila ruská vojska postupující z Běloruska.

Dobytí Chersonu ruskou armádou, zastavení postupu na Mykolajiv

Rusové dobyli Cherson na začátku března. Jednalo se o jediné oblastní město, které se jim od začátku konfliktu podařilo dostat pod kontrolu. Cherson je navíc důležitý jako přístav, a hlavně je v něm jeden ze dvou mostů přes Dněpr od okraje Záporoží po vyústění Dněpru do Černého moře, což je trasa o délce asi 280 kilometrů. Ukrajinci Cherson opustili, aniž by postupujícím ruským silám kladli výraznější odpor.

Po Chersonu měl přijít na řadu Mykolajiv, skoro půlmilionové město s významnými loděnicemi. To se však už Rusům dobýt nepodařilo.

Stažení ruských jednotek ze severní fronty (Kyjev, Černihiv a Sumy)

Na přelomu března a dubna se kvůli bojovým neúspěchům a neschopnosti dobýt Kyjev a další důležité lokality začali Rusové stahovat ze svých pozic na severní frontě. Podle bezpečnostního analytika Lukáše Visingra se tohoto úspěchu podařilo dosáhnout Ukrajincům zatím bez výraznější podpory Západu.

"To bylo sice provedeno se zpravodajskou podporou Západu, ale zbraně ze Západu byly jen ty, které dorazily před začátkem války nebo na jejím začátku. Jednalo se především o javeliny a stingery. Bitvu o Kyjev ale spíše vyhrála ukrajinská taktická a velitelská vyspělost než západní zbraně," vysvětlil Visingr.

[chooze:gallery;value:30543]

Vytvoření pozemního koridoru mezi Krymem a Donbasem, dobytí Mariupolu

Vytvoření pozemního koridoru mezi Donbasem a Krymem bylo pravděpodobně jedním z hlavních ruských cílů od začátku války a ruské jednotky ve směru od Krymu na Donbas postupovaly. Zásobování Krymu totiž bez koridoru není pro Rusko po pevnině možné. Posledním městem, které stálo Rusům v cestě, byl Mariupol.

Útočníci s obránci sváděli těžké městské boje. Poslední pozicí ukrajinských sil byly ocelárny Azovstal, které padly kolem 20. května. "Mariupol pod kontrolou byl důležitý pro zabezpečení ruských zásobovacích linií. Vytvoření koridoru nabízelo také možnost rozvíjení dalších ruských vojenských operací, k čemuž ale nedošlo," okomentoval Stojar.

Pád Lysyčansku a Severodoněcku, následné zastavení ruského postupu

V červenci po stažení od Kyjeva zahájili Rusové intenzivní ofenzivu na Donbasu a postupovali směrem na dvojměstí Lysyčansk a Severodoněck. Při útocích se spoléhali hlavně na dělostřelectvo, kde počtem vystřelených granátů přečíslili Ukrajince 10:1. Obě města se jim podařilo dobýt, krátce na to ale jejich postup uvázl. "Fakticky to byl poslední významnější ruský úspěch v tom konfliktu a významnější teritoriální zisk," řekl Stojar.

[chooze:article;value:456686]

Zářijová ukrajinská ofenziva u Charkova

Začátkem záři rozjeli Ukrajinci rozsáhlou ofenzivu u Charkova. "Ukrajinci dokázali, že jsou schopní provádět rychlé rozsáhlé manévrové operace. Dokázali využít moment, kdy našli slabé místo v ruské obraně. Způsobili tam v podstatě lokální kolaps ruské armády," přiblížil Visingr.

To Ukrajincům umožnilo postoupit o desítky kilometrů. Postup na chvíli uvázl, pak ovšem útočníci nabrali nový dech a podařilo se jim dosáhnout ještě dalších úspěchů. "Ruské síly utrpěly citelnou porážku, která vedla i k tomu, že ruské vedení muselo uznat nezbytnost posílení armády nepopulární částečnou mobilizací," doplnil Stojar.

[chooze:gallery;value:30522]

Osvobození Chersonu ukrajinskou armádou

Ofenziva u Chersonu měla podle Visingra jiný charakter než ta u Charkova. Jednalo se o podstatně náročnější probíjení se ruskými obrannými liniemi. Mezitím se Rusové začali postupně z tohoto břehu Dněpru zcela stahovat. Rozkaz k opuštění Chersonu vydalo ruské velení 9. listopadu, 11. listopadu Ukrajinci uvedli, že je město pod jejich kontrolou. V ten den Rusové také uvedli, že se jim podařilo zcela z města stáhnout, aniž by za sebou zanechali byť jen jednu jednotku.

Boje o Bachmut a ruská ofenziva na Donbasu

Už od loňského léta postupně ruské síly dobývají prostor kolem města Bachmut. Původně asi 70tisícové město sice není zcela bez strategického významu, vedou přes něj důležité železniční i silniční spojnice, přesto se pro obě strany stalo spíše symbolem. Na úspěších svých bojovníků si také stavěl reputaci majitel soukromé armády známé jako wagnerovci Jevgenij Prigožin.

Ruské územní zisky přicházejí za velkých ztrát, Ukrajincům se loni povedl i úspěšný protiútok, který zatlačil útočníky zpět, těm se ale nakonec ztracené území podařilo dobýt znovu. Aktuálně je Bachmut z větší části obklíčený, Rusové se probili už i do okrajových městských částí. Prigožin a jeho jednotky byly ale z bojů odvolány.

V posledních dnech se také mluví o velké ruské ofenzivě na Donbasu, kam spadá i Bachmut, ta ale zatím nedosáhla větších územních úspěchů.

[chooze:gallery;value:30544]

​Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) okomentovala rok války na Ukrajině:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.