Nejen Barrandovský most. Dopravu může zkomplikovat souběh rekonstrukcí

Pražský okruh ve čtvrtek ráno a vlastně téměř jakékoliv ráno. Pomalu se sunoucí kolona od sjezdu z dálnice D5 směrem k D1. Část exponované trasy totiž čeká zásadní rekonstrukce.

"Tímto úsekem pražského okruhu projede minimálně 20 tisíc kamionů. Naše diagnostika ukazuje, že tady skutečně asfaltový povrch dostává zabrat. Proto ho vyměníme za betonový," říká mluvčí ŘSD Jan Rýdl.  

[chooze:article;value:541626]

​Opravovat se budou oba směry. Jezdit se přitom má, ale v omezeném režimu. Rekonstrukce se bude týkat i nájezdu na okruh od Barrandova směrem k D5. Čeká ho prodloužení. Celá akce má začít na jaře a vyjde na více než 238 milionů korun. A hlavně, bude trvat 30 týdnů, tedy přes sedm měsíců.

Ve stejném termínu se bude opět pracovat i na nedalekém Barrandovském mostě. A mnohem intenzivněji než loni, letos má být totiž oproti původnímu plánu hotovo.

"Rozhodli jsme se sloučit tu třetí a čtvrtou etapu, to znamená opravu té severní poloviny Barrandovského mostu, do jedné stavební sezony," vysvětluje náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti).

A právě to je problém. Při plánech na opravy okruhu se totiž s ničím takovým evidentně nepočítalo. "My jsme napasovali nezbytnou rekonstrukci Pražského okruhu právě na rozdělené etapy rekonstrukce mostu. Teď tedy přišla novinka," upozorňuje ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

[chooze:article;value:538151]

"Pro Prahu je mimořádně důležité, aby se v jeden okamžik nedělaly dvě velké rekonstrukce, dvě velké opravy na stejné trase," upozorňuje Igor Sirota z Ústředního automotoklubu České republiky. "Zdá se, že neexistuje nikdo, kdo by koordinoval stavební práce na pozemních komunikacích," upozorňuje Robert Kotál z Dopravní akademie.   

Město i Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že plány a práce koordinují. Tím, že není vše dořešeno, se přitom netají ani ministr dopravy. "Znovu sedíme u jednacího stolu, abychom našli řešení, které by řidiče nezaskočilo," uvádí Kupka. Plány na to, jak přesně se bude v okolí mostu jezdit, má pražská Technická správa komunikací představit příští týden.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.