Nejen Čína. Mír na Ukrajině se pokouší dojednat překvapivý hráč

Rusko a Ukrajina přijmou africké vůdce, kteří chtějí přispět k nastolení míru. V úterý to oznámil jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa, píše agentura RIA Novosti.

"Předložil jsem iniciativu jménem Zambie, Senegalu, Konga, Ugandy, Egypta a Jihoafrické republiky (JAR) prezidentům Putinovi a Zelenskému. Oba lídři, se kterými jsem měl možnost hovořit, se shodli, že jsou připraveni misi afrických hlav států v Moskvě a Kyjevě přijmout," řekl Ramaphosa.

[chooze:article;value:504809]

Zelenskyj i Putin podle něj pověřili příslušné úředníky, aby dojednali termíny i parametry návštěv. Výsledkem by měla být jasnější představa, za jakých okolností může skončit rusko-ukrajinský konflikt.

Kreml si zastavení bojů podmiňuje tím, že si ponechá nelegálně anektovaný Krym i okupované oblasti na východě Ukrajiny. Kyjev opakovaně odmítl, že by se dalo míru dosáhnout jakýmikoliv územními ústupky. Zelenskyj chce Ukrajinu obnovit v původních hranicích, jaké měla před rokem 2014.

[chooze:article;value:504720]

Ramaphosa s inciativou seznámil i generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN) Antónia Guterrese, upozornila agentura TASS. "Afrika musí být v hledání řešení tohoto konfliktu aktivnější. Potřebujeme mírovou iniciativu," doplnil prezident JAR.

O něco podobného se pokouší i Čína. Na mírové turné vyslala svého zvláštního představitele pro eurasijské vztahy Li Chueje. Ten je do středy v Kyjevě, potom se přesune do Polska, Německa a Francie, evropskou cestu pak zakončí v Moskvě.

Útok na Kreml zinscenovali Rusové, tvrdí institut:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.