Nejen El Niño a polární vír. Počasím v Česku zamíchá další extrémní hráč

Nad střední Evropou se stahují mračna. Slunečné dny vystřídala zatažená obloha a nejenom Česko pokryl sníh. Za rychlou změnou počasí může podle meteorologa Petra Dvořáka hned několik vlivů najednou.

Na počasí nad Českem působí vícero meteorologických jevů. Vliv má třeba globální oteplování, jehož dopady se v poslední době projevují stále víc a víc. "Tyto náhlé změny souvisí s globálními změnami klimatu, kdy výkyvy jsou větší a četnější a my to vidíme v praxi," řekl pro TN.cz.

O slovo se přihlásil už i polární vír. Náhlé stratosférické oteplení, které se v polárním víru před několika dny odehrálo, k nám totiž přihnalo chladnější vzduch. "Zhruba za deset dní začne ustupovat a vrátí se do běžné podoby, což se u nás projeví teplejší zimou," vysvětlil.

[chooze:article;value:530792]

Projevuje se také El Niño. "Ale jeho projev je poměrně slabý. Je to úkaz, který se odehrává na opačné straně zeměkoule. Pokud se nějak projevuje, což částečně ano, tak zhruba z pěti procent," dodal meteorolog.

El Niño, polární vír a globální oteplování jsou ale jen třemi kamínky mozaiky. "Jsou tam i další vlivy, které mohou být občas i silnější než to, co jsme jmenovali," upozornil Dvořák.

Česká republika se totiž nachází v samotném epicentru. "Stačí, aby zafoukal vítr od severovýchodu, a přinese sem studený vzduch se sněžením, pak stačí, aby zafoukalo ze severozápadu, a bude to vlhký vzduch, ale méně chladný," vysvětlil.

"U nás se schází počasí ze všech možných koutů Evropy, a záleží tak na tom, jaká je povětrnostní situace a jaké proudění převáží. Výsledkem je taková smíchanina všeho možného. Upřímně řečeno, předpovídat počasí v zimě je velmi nelehký úkol. Musí se sledovat hodně věcí – převažující proudění, převažující vlhkost i třeba teplotní poměry," uzavřel Dvořák.

Zimní počasí je tu. Meteorologové varují před sněhem a náledím:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.