Nejen kečup. V kuchyni skladujeme špatně víc věcí, varují experti

Jeden z nejvýznamnějších výrobců kečupů se minulý týden rozhodl jednou provždy ukončit debatu o skladování svých produktů. "Jen pro info: Kečup patří do ledničky," stručně konstatoval americký potravinářský gigant Heinz na svém twitterovém účtu. Krátké prohlášení vyvolalo velké reakce a více než třetina lidí se přiznala, že kečup i přes logické argumenty do lednice nikdy nedává.

Kečup přitom není jedinou chybně ukládanou věcí v kuchyních po celém světě, upozorňují experti. Web DailyMail zveřejnil seznam potravin, u kterých lidé nejčastěji chybují.

Avokádo

Avokádo je hitem moderní doby. S jeho skladováním je to ale podle odborníků složitější a nelze jednoznačně říci, zda má být v lednici, či nikoliv. To, kam avokádo patří, prý záleží na tom, v jaké fázi zralosti se nachází.

Na rozdíl od jiných druhů ovoce totiž avokáda začínají dozrávat, až když je utrhnete ze stromu. To je důvod, proč jsou mnohá avokáda z obchodu ještě hodně tvrdá. Nejsou totiž zralá, a pokud takové avokádo skončí v lednici, tak se proces jeho zrání zpomalí. Do chladu tedy patří až ve chvíli, co úplně změkne.

Syrové maso

Syrové maso dává do lednice snad každý, kdo má rád své zdraví. Odborníci ale radí jeho skladování vylepšit tím, že ho budeme uchovávat na spodní polici. Nejenže je spodní police nejblíže mrazničce, ale studený vzduch přirozeně klesá a shromažďuje se v nejnižší úrovni chladničky. Díky tomu je spodní police nejchladnějším místem spotřebiče, a proto je ideálním místem pro uchování syrového masa.

Kečup a majonéza

O kečupu už řeč byla, ale ještě důležitější je podle expertů správně skladovat majonézu. "Oba výrobky jsou bezpečné při pokojové teplotě, dokud nejsou otevřeny. Po otevření se ale můžou kontaminovat. Obecně platí, že bakterie nemohou růst a množit se v produktech s pH nižším než 4,6. Majonéza ovšem není dostatečně kyselá, aby zabránila růstu a proliferaci patogenů, takže ji po otevření musíte uchovávat v chladu," vysvětlil poradce pro bezpečnost potravin Bruce Ferree ze společnosti Insight Food Safety Consulting.

[chooze:article;value:512270]

​Uchovávání majonézy v lednici tak ochrání spotřebitele například před bakteriemi salmonely, které se často vyskytují ve vejcích a drůbežích produktech.

Jablka

Jablka lidé často rádi umisťují do mísy, která pak zdobí stůl v obývacím pokoji. Vědci ovšem tvrdí, že pokud je budete uchovávat v lednici, tak mohou chutnat ještě lépe. Jak totiž jablko stárne, tak uvolňuje hormony a ovoce dozrává. Skladování jablek v lednici tento proces zpomaluje a ovoce je déle chutnější. "Neporušené ovoce lze bezpečně skladovat při pokojové teplotě, ale chlazení zlepšuje kvalitu chuti," uvedl Ferree.

Mouka

V případě mouky spousta lidí chybuje v tom, že otevřený sáček mouky vrací zpět do kuchyňské skříňky. Mnohem lepší variantou je podle expertů zbytek mouky přesypat do vzduchotěsné nádoby, díky čemuž zůstane déle v dobré formě.

"Těsně uzavřená nádoba nejen chrání před škůdci, ale také zadržuje vodu, která může vytvořit prostředí pro růst patogenů spolu s hrudkující moukou. Naopak díky nízké aktivitě vody v mouce nebudou patogeny, jako jsou plísně a bakterie, v mouce růst," uvedla Sarah Potterová z Institutu potravinářských technologií.

Mouka by podle ní také neměla být skladována na poličce nebo na okně, ale na tmavém místě. Světlo a teplo totiž způsobují, že mouka žlukne, což sice prý neovlivňuje její bezpečnost, ale vytváří pachuť, která ovlivní jídlo z ní vyrobené.

Vejce

Chybovat ve skladování vajec se zdá na první pohled nemožné, protože mají v lednicích speciálně vyrobené držáky. Podle expertů by ale vajíčka měla být ve skutečnosti uložena vzadu v lednici a rozhodně nikde poblíž dveří lednice. Stojany na vejce jsou totiž náchylné na změny teploty v důsledku otevírání a zavírání dveří chladničky, což může způsobit, že vejce hnijí mnohem rychleji.

Chléb

Spousta lidí umisťuje chléb do lednice, protože věří, že nižší teploty ho učiní déle čerstvým. Věda však tvrdí opak. Nízké teploty v lednici totiž podle ní naopak způsobí, že škrob v bochníku rekrystalizuje, takže je tvrdší a tužší.

Brambory

Možná vás překvapí, že brambory jsou podle Food Standards Agency "nejdůležitější potravinou", kterou je třeba uchovávat mimo lednici. "Když se skladují v lednici, tak se škrob v bramborách přemění na cukr. Při pečení nebo smažení se tyto cukry spojí s aminokyselinou asparaginem a vytvoří chemickou látku akrylamid, která je považována za škodlivou," vysvětluje.

Koláč

Koláč lze stejně jako chléb skladovat mimo lednici při pokojové teplotě. Vědci však varují, že nejprve je dobré zkontrolovat přísady, především pak polevu.

Existuje přístroj, díky kterému zjistíte, jak dlouho vám daná potravina vydrží. Podívejte se na video (01/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.