Nejen kouření škodí zdraví. Vědci chtějí cigaretové nápisy i na další výrobky

Vědci z univerzity v Durhamu, což je třetí nejstarší univerzita v Anglii, přišli s neobvyklým nápadem. Rádi by varování, která známe z cigaretových krabiček, aplikovali i na další zboží. Konkrétně na výrobky z masa.

Vědci totiž v rámci studie, která byla publikovaná ve vědeckém časopise Appetite, zjistili, že umístění obrázků a písemných varování o dopadu chovu masa na globální oteplování a na lidské zdraví odrazuje lidi od výběru masných pokrmů.

Experti testovali různá varování, včetně těch o klimatických změnách, zdravotních rizicích či  dokonce o budoucích pandemiích. "Všechny varovné štítky významně snížily podíl vybraných masových jídel," uvedli vědci ve studii. Konkrétně šlo o snížení v rozpětí 7,4 až 10%.

Studie se zúčastnilo celkem 1 001 dospělých, kteří běžně konzumující maso. Tito lidé byli rozděleni do čtyř skupin. Třem skupinám byly ukazovány výrobky s různými druhy varování, čtvrtá (kontrolní) měla pokrmy bez jakéhokoliv varování. 

Jako nejúčinnější při odrazování účastníků od konzumace masových variant se podle vědců ukázala varování o možných pandemiích, která snížila výběr masových produktů o 10%. Následovala zdravotní varování s 8,8% a poté klimatická varování s 7,4%. Podle vědců ovšem rozdíly nejsou statisticky významné. Sami účastníci prý usoudili, že klimatická varování byla nejvěrohodnější.

[chooze:article;value:523677]

​"Vzhledem k tomu, že již bylo prokázáno, že varovné štítky omezují kouření i pití slazených nápojů a alkoholu, tak používání varovného štítku na výrobcích obsahujících maso by nám mohlo pomoci snížit spotřebu masa, pokud to bude zavedeno jako národní politika," uvedl jeden z autorů studie Jack Hughes.

[chooze:poll;value:eedb65ddaef8783b68fe3aad0ad865cd533bb1f0]

​Experti se podobnému kroku v zásadě nebrání. Například podle experta na lidské chování, profesora Iva Vlaeva, by zdůrazňování negativních důsledků konzumace masa mohlo být při změně chování efektivnější než propagace výhod alternativních možností.

Označování však podle něj musí být spravedlivé. "Například chovatel bio kuřat v Anglii by mohl mít problém s nálepkou naznačující odlesňování v Amazonii," řekl dle deníku The Sun. Zajištění poctivosti při aplikaci podobných cedulek by podle něj bylo významnou výzvu.

Všeho moc škodí

Konzumace velkého množství především červeného a průmyslově zpracovaného masa je dlouhodobě spojena s větším rizikem rakoviny, obezity a srdečních chorob. Světový fond pro výzkum rakoviny proto doporučuje lidem, aby nejedli více než tři porce masa týdně.

​Britové se nyní zaměřují především na boj proti cigaretám. Podívejte se, komu plánují zakázat nákup (9/23):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.