Nejen kufry. Aerolinka začala před vstupem do letadla vážit cestující

V únoru a dubnu až květnu bude letecká společnost Finnair shromažďovat údaje o průměrné hmotnosti svých zákazníků a jejich příručních zavazadel při odletu z letiště v Helsinkách, informovala aerolinka na svých stránkách. Získaná data chce firma použít pro "budoucí výpočty rovnováhy letadel". Měření bude probíhat u odletové brány a bude dobrovolné a anonymní.

"Každé letadlo má stanovenou maximální hmotnost pro zajištění bezpečného vzletu a tuto hmotnost nelze překročit. Váha letadla zahrnuje hmotnost samotného letadla a hmotnost paliva, odbavených zavazadel a nákladu, palubního stravování, vodních nádrží a samozřejmě zákazníků," uvedla společnost. U většiny aspektů je váha naprosto jasná, ale u cestujících používá Finnair od roku 2018 své vlastní měření. To je však nutné pravidelně aktualizovat. 

"Shromážděné údaje nejsou žádným způsobem spojeny s osobními údaji zákazníka. Zaznamenáváme celkovou hmotnost a základní informace o zákazníkovi a jeho příručních zavazadlech, ale nepožadujeme například jméno nebo číslo rezervace," uvedl vedoucí pozemních procesů ve společnosti Finnair Satu Munnukka. Do databáze bude tedy zaznamenána celková hmotnost zákazníka a příručního zavazadla, věk zákazníka, pohlaví a cestovní třída.

Průměrné hmotnosti vypočítané na základě měření budou po konci měření doručeny finské dopravní a komunikační agentuře a letecká společnost je následně použije pro výpočty vyvážení letadel a zatížení v letech 2025–2030.

[chooze:article;value:537358]

​"Při předchozích měřeních před pěti lety se vážení chtěl zúčastnit velký počet dobrovolníků a doufáme, že i tentokrát budeme mít dobrý vzorek, jak cestujících v první třídě, tak i turistů, abychom mohli získat co nejpřesnější informace pro důležité výpočty," pokračuje Munnukka.

Podobný průzkum loni prováděla také letecká společnost Air New Zealand, o čemž jsme psali v tomto článku na TN.cz. Podobné průzkumy provádí například i Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví. Ten poslední proběhl v roce 2022 a zapojily se do něj více než čtyři tisíce lidí. Průměrný muž podle nich váží 82,2 kg, průměrná žena pak 67,5 kg. V Česku se cestující podobné praxe obávat nemusí. Mluvčí Českých aerolinií (ČSA) Vladimíra Dufková pro TN.cz uvedla, že ČSA takový průzkum neplánuje. 

Podívejte se na reportáž z minulého roku (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.