Nejen pobodání a výhružné maily. Dětí s problémy podle psychologů přibývá

Problematicky začal letošní školní rok. Dívka pobodala své spolužáky v domažlické základní škole. Mnoho dalších nejen základek také obdrželo výhružné maily o bombě či nainstalovaných minách. Dětský psycholog Michal Kniha se domnívá, že to může souviset i s psychickými problémy dětí, jejichž počet narůstá. Zároveň připouští, že u pisatelů výhružných e-mailů zatím není známý jejich věk.

"Obecně víme, že děti a dospívající nyní prožívají různé psychické těžkosti a jejich duševní zdraví se zhoršuje. To, čeho jsme nyní svědky, tedy pobodání spolužáků a výhružné e-maily o výbušninách na školách s tím mohou souviset," míní dětský psycholog Michal Kniha. A nejde jen o to.

[chooze:article;value:571898]

​"Přibývají i případy sebepoškozování, částečně to připisuji i covidovému lockdownu. Děti byly mnohdy doma chaoticky zavírány v tom nejcitlivějším období svého života," upozorňuje Kniha.

"Sebrali jsme jim kontakt s vrstevníky. U dospělých znamenají dva roky života relativně málo, u dvanáctiletých je to ale šestina jejich dosavadního života," připomíná.

Další příčinu problémů vidí Kniha ve vysokém tlaku na výkon či v intenzivním využívání sociálních sítí. "Projevuje se to například úzkostmi," upřesňuje.  

Rodičům proto mimo jiné doporučuje, aby měli pevně stanovený čas, kdy se dětem stoprocentně věnují. "Aby věděly, že to bude pravidelně a může jít třeba o hru či o společné procházky. Důležité je s dětmi mluvit také o emocích a poradit jim, co dělám, když jsem smutný," dodává Kniha.

Další oslovený dětský psycholog Václav Mertin se domnívá, že je téma podpory duševního zdraví je zanedbávané, měli by se jím zabývat i politici. Zároveň chybí ochota lidí ve společnosti porozumět jeden druhému.

Kdy dětem začít dávat kapesné? Tři stovky už dávno nestačí (19/8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.