Nejen proti rýmě. Sprej do nosu pomáhá při vážné nemoci, zjistili vědci

Nosní sprej zná skoro každý. Zvlášť během podzimu se stává součástí řady českých domácností a pomáhá při boji s rýmou. Vědci ale přišli na to, že obyčejné stříknutí do nosu může dobře pomoci i proti jiné nemoci.

Anestetikum ketamin právě ve formě nosního spreje totiž zvyšuje účinky konvenčních léků u lidí s těžko léčitelnými depresemi. Potvrdily to výsledky vědecké studie týkající se léčby depresí, kterou vedl ředitel psychiatrické kliniky ve Frankfurtu Andreas Reif a jejímž spoluautorem byl vídeňský psychiatr Richard Frey, uvedl rakouský deník OE24.

Na celém světě trpí depresí zhruba 320 milionů lidí a počet dalších, nenahlášených případů je vysoký. Konvenční antidepresiva navíc u řady pacientů nefungují. Až zhruba dvě třetiny všech pacientů s těžkou depresí nereagují na první pokus o konvenční medikamentózní terapii.

Zlomem by podle vědců měla být látka esketamin, která je odvozena od anestetika ketaminu. Látka již byla schválena v Evropské unii a na český trh byl už v roce 2021 uveden léčivý přípravek Spravato, který ji obsahuje. Aplikuje se jako běžný "nosní sprej", ale je nutné kvůli tomu přijít do ordinace psychiatra.

Slibné výsledky studie

Účinky přípravku v rámci studie zkoumali psychiatři ze 171 nemocnic ve 24 zemích. Ti provedli studii u 676 pacientů ve věku od 18 do 74 let, kteří byli v depresi déle než 60 týdnů a jejichž příznaky se významně nezlepšily při klasické léčbě.

[chooze:article;value:525376]

​Pacienti v průběhu studie pokračovali v užívání konvenčních léků a užívali také antipsychotikum kvetiapin (340 subjektů) nebo esketaminový nosní sprej (336 subjektů). Výsledky podle vědců hovoří ve prospěch nosního spreje. "Více pacientů ve skupině s esketaminem než ve skupině s kvetiapinem vykazovalo remisi (vymizení příznaků, pozn. red.) po osmi týdnech (91 z 336 pacientů, tedy 27,1 procenta, oproti 60 z 340 pacientů, tedy 17,6 procenta)," uvádí studie publikovaná v New England Journal of Medicine.

Překážka pro pacienty

Dobrou zprávou bylo, že účinek se zjevně zvyšoval s délkou léčby. "Ve 32. týdnu bylo 49 procent pacientů ve skupině s esketaminem a 33 procent ve skupině s kvetiapinem v remisi," napsal lékařský časopis. Drobným problémem esketaminové terapie je fakt, že pacienti pro léčivý přípravek musí osobně docházet k lékaři a nemohou ho užívat sami doma.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) také upozorňuje na čtyři hlavní rizika spojená s užíváním přípravku Spravato. Jde o disociace (pocit odpojení od sebe sama, svých myšlenek, pocitů, prostoru a času), poruchy vědomí (ospalost), zvýšení krevního tlaku a zneužití přípravku.

Deprese výrazně přibývají i u českých dětí. Ředitel Národního ústavu duševního zdraví Petr Winkler vysvětlil důvody:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.