Nejen Řecko, ale i Itálie a Turecko. Oblíbená letoviska jsou v plamenech

[chooze:gallery;value:32511]

Problém s požáry nemá jen Řecko, kde hasiči zápasí s plameny hlavně na ostrově Rhodos, ale také například v Itálii, konkrétně na Sicílii nedaleko oblastního hlavního města Palerma. Stejně jako v Řecku i tam představuje problém horko a silný vítr. V pondělí tam teploty překonaly 40 stupňů Celsia.

Úřady kvůli hustému kouři musely dokonce v úterý ráno uzavřít palermské mezinárodní letiště. Podle agentury ANSA se musela v okolí více než půlmilionového města zastavit také vlaková a silniční doprava. Své domovy pak v rámci evakuace opustilo kolem 120 rodin. V oblasti San Martino se však nezvládla evakuovat 88letá žena, kterou požár připravil o život. 

Plameny řádí i v Turecku, a to i v turisty oblíbené oblasti u města Kemer. Také tam práci hasičů komplikují poryvy větru. Na místě je podle turecké agentury Anadolu přes 300 hasičských jednotek, 11 letadel a 22 vrtulníků. Deset lidí skončilo v nemocnici.

Hořet začalo i v Turecku. Záběry jsou přímo z města Kemeru:

Požár měl vypuknout v areálu hřbitova a následně se rozšířil i do blízkých lesů. "Přístup je obtížný, protože oblast zasahuje do hranic národního parku a les je obtížně průchozí," prohlásil k požáru ministr turismu Mehmet Nuri Ersoy pro web Daily Sabah.

[chooze:article;value:514814]

V oblasti jsou také čeští turisté. Plameny přímo za hotelem vystrašily je i jejich blízké. "Včera v 10 hodin večer mi rodiče posílali video, jak jim za hotelem v Kemeru hoří. Měli z toho celkem obavy. Podle zaměstnanců hotelu i delegátky jsou tam ale požáry normální," sdělila v úterý redakci TN.cz paní Andrea, jejíž rodiče se na místě nachází. Požár za hotelem podle ní hasiči uhasili až nad ránem.

Za množství rozsáhlých požárů na jihu Evropy můžou vysoké teploty a rozsáhlé sucho, které v posledních dnech a týdnech Středozemí trápí. Na mnoha místech před několika dny padaly teplotní rekordy. Příkladem je přímo Sicílie, kde se rtuť teploměru blížila 50 stupňům Celsia. Podle vědců z organizace World Weather Attribution je důvodem těchto veder globální oteplování.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.