Nejen rozvody. Vláda chystá změny ve výživném a zákaz bití dětí

Zástupci vládní ODS upořádali v pondělí ve Sněmovně seminář na téma chystaných změn v rodinném právu. "Společnost se vyvíjí směrem k větší liberalizaci a větší individualitě. Na důležitosti nabývá také potřeba respektovat autonomii rodiny," vysvětlila nutnost změn poslankyně Eva Decroix (ODS).

"Principem této reformy je zachování opatrovnického řízení, ale také zjednodušení celého rozvodového procesu a odstranění překážek, které se v rámci justičního procesu ukázaly jako nepotřebné nebo překonané," dodala.

Změny se netýkají jen rozvodů

"Ten zákon neřeší jenom rozvody, ale hned tři body v rodinně-právní oblasti. Tím hlavním pilířem jsou opravdu rozvody neboli rozvodová reforma druhým je oblast výživného a třetím je zákaz tělesných trestů na dětech," shrnul pak hlavní chystané změny náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav (ODS).

Změny v rozvodech

"Navrhujeme zrušit obecný požadavek na zjišťování příčin rozvratu manželství a požadavek na zjištění existence rozvratu manželství," uvedl Stanislav. Zrušená by měla být také podmínka absence půlročního soužití. Podmínka ročního trvání manželství bude ale v zákoně dál.

"Druhou podstatnou změnou je spojení řízení o rozvodu manželství s řízením o úpravě poměrů nezletilých dětí po dobu rozvodu," dodal Stanislav. Dále chce ministerstvo do reformy zahrnout například to, aby, pokud je mezi manželi shoda, nebylo nutné ustanovovat kolizního opatrovníka a v plánu je též "přátelské nastavení soudních poplatků". To by mělo být 5 000 Kč za rozvod a 2 000 Kč za smluvený rozvod. 

[chooze:article;value:523034]

Zákaz tělesných trestů

"Oblast tělesných trestů jsme tam přidali především proto, že reflektujeme mezinárodní závazky a doporučení. Dáváme tam deklaratorní zákaz. Neplyne z toho žádná právní povinnost, která by byla vymahatelná nějakou sankcí, ať už v režimu soukromého práva, přestupkového, nebo trestního," zdůraznil Stanislav. "Cílem není trestat rodiče, ale podpořit výchovu s pomocí jiných výchovných prostředků, než jsou tělesné tresty," doplnil.

Změny ve výživném

Z důvodu neplacení výživného vykonává podle ministerstva trest odnětí svobody zhruba 1 300 lidí, mužů i žen. "Klademe si proto otázku, zda je účelné to kriminalizovat, zda je to výživné efektivně vymáháno a zda jako stát nemůžeme udělat něco, aby nedocházelo k tomu, že jsou neplatiči za mřížemi, kde přicházejí o sociální kontakty, jsou bez práce, rostou jim dluhy a jsou zátěží pro rozpočet," nastínil problematiku Stanislav.

Prvním opatřením má být navýšení úroků z prodlení u výživného, druhým pak možnost postoupení této pohledávky kvůli jejímu lepšímu vymáhání. "Takto by se mohlo zlepšit postavení těch osob, které tyto finanční prostředky potřebují," myslí si.

Vláda chystá ještě další změny

Ohledně výživného chystá vláda ještě další změny. "Tato novela to všechno vyřešit nemohla. Problémy se totiž týkají více resortů, například ministerstva práce a sociálních věcí či ministerstva financí. Pan ministr proto zřídil expertní pracovní skupinu, která bude diskutovat pět základních problémů týkajících se výživného," tvrdí Stanislav.

Jít má o stanovení minimálního výživného, valorizaci výživného, efektivnější vymáhání výživného, případné dekriminalizace výživného a vyplácení náhradního výživného.

Také Eva Decroix přiznává, že v zákoně není ještě úplně vše. "Chybí tam také otázka úpravy péče, kterou bychom tam ale ještě rádi doplnili," prohlásila. Cílem změny by mělo být zjednodušení celého procesu. "Obsahem toho rozsudku bude, kdy, kdo a jak pečuje o dítě a zda má vyživovací povinnost přímou, nebo nepřímou," vysvětlila poslankyně.

Rozvodová reforma: Zjednodušení přinese zejména v nesporných rozvodech, říká advokát:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.