Nejen střelec. Pykat za atentát na Fica by měli ještě tihle lidé, myslí si Slováci

[chooze:gallery;value:35894]

​Slovenský prezident Robert Fico minulý týden jako zázrakem přežil útok atentátníka, který ho zasáhl celkem čtyřmi střelami. Podle posledních zpráv je Fico již mimo ohrožení života a pravděpodobný pachatel je od střelby za mřížemi. 

Experti i veřejnost ale kroutí hlavou nad tím, jak se něco takového vůbec mohlo stát. Za tragickou událost by podle Slováků mělo pykat hned několik lidí. Řekli to v průzkumu od agentury SCIO, který zveřejnil slovenský web Topky.

Až 63 % lidí si myslí, že zodpovědnost za zásah bezpečnostních složek by měl na sebe vzít ředitel Úřadu pro ochranu ústavních činitelů a diplomatických misí Juraj Hrežo. Podle Slováků by měl šéf ochranky rezignovat.

[chooze:article;value:556330]

​Téměř polovina (42,9 %) pak očekává rezignaci ministra vnitra Slovenské republiky Matúše Šutaje Eštoka. 39,8 % lidí si myslí, že by rezignovat měl prezident policie Ľubomír Solák.

"Celý průzkum ve velké míře ukazuje, jak rozdělená je slovenská společnost a jak rozdílné je vnímání tragické události minulého týdne příznivci opozice a koalice s drobnou výjimkou, kterou je právě vyvození odpovědnosti vůči řediteli ochranky," uvedl hlavní analytik agentury Martin Klus.

Zajímavostí je, že všechny zmíněné muže do funkcí dosadil právě Ficův kabinet. Eštok je na své pozici od loňského října, Solák od listopadu a Hrežo od prosince. 

Chování Ficovy ochranky experti zhodnotili ve vysílání TV Nova. Podívejte se, co vše prý udělala špatně: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.