Nejen TikTok. Nebezpečné mohou být i další aplikace z Číny. Oblíbené jsou i v Česku

Západní trhy TikTok sice ovládl, a tím se na něj nejvíce stočila pozornost, není ale jedinou oblíbenou aplikací, která je spojená s čínskými komunisty, upozornila BBC. O ostatních se ale nemluví a ani před nimi NÚKIB nevaruje. Podívejte se, o které aplikace jde.

CapCut

Jen v únoru si tuto aplikaci na celém světě stáhlo 13 milionů lidí. Uživatelé si v ní mohou stříhat videa, která pak často publikují na TikToku. A to není jediné, co má s TikTokem společného. Má totiž i stejného vlastníka, tedy společnost ByteDance.

[chooze:article;value:496981]

Mezi lidmi je oblíbená právě proto, že se v ní dá jednoduše video sestříhat tak, aby mělo virální potenciál. Dají se k němu přidat oblíbené písničky, filtry a speciální efekty.

Shein 

Čínský e-shop založil podnikatel Chris Xu v roce 2012. Od té doby popularita společnosti, která sídlí v Singapuru, prudce rostla. Obchod s oblečením si rychle získal popularitu i mezi Čechy. 

Firma se zabývá takzvanou fast fashion a do problémů se dostala před dvěma lety, když se na veřejnost dostala informace, že odmítá zaměstnávat lidi z čínských etnických menšin, například muslimské Ujgury.

Příliš si tím ale neuškodila. Podle údajů časopisu Forbes má hodnotu 15 miliard dolarů (asi 320 miliard korun). 

Temu

Velmi oblíbený je i e-shop Temu. Ten už v USA předbíhá Amazon i Walmart, oblíbený je ale i v Česku. Prodávají se na něm oděvy i elektronika a skoro všechno ostatní. Kromě široké nabídky se chlubí také velmi nízkými cenami. 

[chooze:article;value:495570]

Firma sice sídlí v americkém Bostonu, má ale vazby na Čínu. Patří totiž do čínské skupiny PDD Holding.

Mohou být nebezpečné jako TikTok, varuje expert

Všechny tyto aplikace mají potenciál být stejně nebezpečné jako TikTok. "Nebezpečí je tam určitě stejné, musíme si uvědomit, že to, o co běží, je počet lidí, kteří používají dané aplikace," vysvětlil pro TN.cz IT expert Miloslav Lujka. 

"Tím, že je nepoužívají miliardy uživatelů, tak nepředstavují takové nebezpečí pro společnost," upozornil. "Nejde jen o to, že by mohli telefon či zařízení odposlouchávat, ale TikToku dáte souhlas s tím, že data k mikrofonu nebo foťáku sdílí v Číně a podle čínských zákonů, když bude čínská vláda chtít, tak se k těm datům dostane," dodal. Takto to funguje i u ostatních čínských aplikací.

"Vedla nás k tomu skutečnost, že technologie sbírá řadu informací o uživateli a jeho chování i o zařízení, na kterém běží. Mnoho z těchto dat navíc nepotřebuje ke svému fungování. Tato data a informace ukládá na různých lokacích a není zcela jasné, kdo k nim má přístup. Provozovatel aplikace, společnost ByteDance, zároveň funguje v čínském právním prostředí, které samo o sobě přináší rizika," vysvětlil varování před TikTokem mluvčí NÚKIB Marek Vala. 

K ostatním aplikacím se ale úřad nevyjádřil. "V neposlední řadě pak byl důvodem také rostoucí počet uživatelů této aplikace v České republice," přiblížil Vala, proč se varování týká jen TikToku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.