Nejen Urbánková už zpívá v nebi. Česko v roce 2023 opustili významní hudebníci

[chooze:gallery;value:34227]

​Infarktu letos v 84 letech podlehl bubeník Vladimír Janiš, který v polovině 70. let působil v Orchestru Ladislava Štaidla. Díky romskému původu měl rytmiku v krvi a konec spolupráce byl způsoben tím, že posilněn alkoholem řekl Karlovi Gottovi, co si o něm lidsky myslí. Potom Janiš doprovázel zpěvačku Evu Pilarovou a dlouho hrál v divadle Semafor.

V 70 letech nečekaně zemřel kytarista a zpěvák Milan Schelinger, mladší bratr slavnějšího Jiřího. Odkaz svého sourozence udržoval úspěšně řadu let, když skvěle zpíval jeho hity.

Po delší nemoci odešel v 81 letech i textař Eduard Krečmar, jehož nápady zpívala česká špička, zejména zpěvák Václav Neckář. Otextoval například melodii Karla Svobody S láskou má svět naději a Petra Janů jim vyzpívala zlatou Bratislavskou lyru. Nejslavnější osobnosti si připomeňme blíže.

[chooze:article;value:489946]

Naďa Urbánková (†83 let)

Talentovaná herečka z Podkrkonoší se po přestupu z Pardubic do Prahy objevila ve slavných filmech Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky a Skřivánci na niti, ale brzy začala v její kariéře převládat muzika. První šlágr Amfora nazpívala s Pilarovou a v divadle Semafor získala popularitu v pořadech dvojice Šimek–Grossmann. Druhý jmenovaný jí otextoval největší hit Závidím.

Pět Zlatých slavíků získala coby sólistka Country Beatu Jiřího Brabce. Uměla zpívat Brabcem aranžovanou moderní americkou country, ale i klasické kantilény, které jí vynesly úspěch na festivalech Bratislavská lyra a Děčínská kotva. Zemřela po dlouhých zdravotních problémech a je pochována nedaleko kláštera Želiv.

[chooze:article;value:521875]

Yvonne Přenosilová (†76 let)

Drobná atraktivní černovláska vtrhla do naší populární hudby začátkem 60. let. Po působení v Semaforu přešla do divadla Apollo bratří Štaidlů, kde vystupovala po boku Karla Gotta. Úspěšné byly její písně Roň slzy, Tak prázdná či Zimní království. Po okupaci v roce 1968 emigrovala a v Mnichově vydala tři singly.

Provdala se a pracovala v Rádiu Svobodná Evropa. Po revoluci se v roce 1994 vrátila do Prahy a začala opět zpívat. V posledních měsících svého života byla hospitalizována a po delší nemoci zemřela. 

[chooze:article;value:529584]

Vašo Patejdl (†68 let)

Rodák z Karlových Varů je spojený především se slovenskou muzikou, neboť se v jeho pěti letech rodina odstěhovala do Bratislavy. Stál u zrodu skupiny Elán a zažil s ní dobu největších úspěchů. V roce 1985 odešel na sólovou dráhu, nahrál LP desku Chlapčenský úsmev, komponoval hudbu k filmům, například Fontána pre Zuzanu.

Ke svým přátelům Jožo Rážovi a Jánu Balážovi se do Elánu vrátil a složil velký hit Voda, čo ma drží nad vodou. Po druhé svatbě žil v Praze, kde po krátké rakovině slinivky zemřel.

Zemřel Vašo Patejdl. Členovi kapely Elán bylo 68 let (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.