Nejen vysoké teploty. Čechy trápí především tísnivé dusno

Úterní počasí bylo extrémně zátěžové – vysoké teploty v řadě 11 dnů, vysoká vlhkost vzduchu, dusno, potenciál nebezpečných bouřek na východě území. Odpolední teploty opět přepisovaly tabulky teplotních rekordů, např. v Doksanech se teplota v 16 hodin pohybovala na 33,3 °C (teplotní rekord z roku 2010 –⁠ 32,5 °C), v Dukovanech na 33,8 °C (padl teplotní rekord z roku 2011 –⁠ 32,3 °C), v Kuchařovicích 33,7 °C (v roce 2012 tam bylo 33,2 °C).

​Když se řekne dusno

Do Česka proudí tropický a vlhký vzduch. Pro Středoevropana je snesitelnějších suchých 30 °C v poušti než stejných, ale vlhkých 30 °C v tropech. Je to dáno tím, že ochlazování odpařováním kapiček potu na povrchu kůže je účinnější v suchém vzduchu než ve vlhkém, který již další vodu (pot) není schopen pojmout, protože je blízký stavu nasycení.

Pot tak zůstává na těle a pocitově zvyšuje pocit horka. Vlhkost vzduchu kolísá v průběhu dne, což souvisí s teplotou vzduchu. Proto maximum nastává většinou ráno (příznakem jsou po ránu mlhy), nejmenší je naopak v době kulminace teploty vzduchu. Velkou roli však hraje i chod větru, jeho vyšší rychlost většinou vlhkost snižuje.

[chooze:article;value:518877]

​Ve středu a čtvrtek bez bouřek

Ve středu bude polojasno nebo skoro jasno, během dne přibývání oblačnosti a ojediněle přeháňky. Ranní teploty 20 až 14 °C. Odpolední teploty 28 až 32 °C. Ve čtvrtek bude polojasno nebo skoro jasno, během dne od západu přibývání oblačnosti. Ranní teploty 20 až 13 °C. Odpolední teploty 28 až 32 °C.

​V pátek udeří další silné bouřky. Bude oblačno, postupně až zataženo, místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 21 až 17 °C. Odpolední teploty 27 až 31 °C, na východě 33 °C.

Ochlazení přinese víkend

Víkend přinese konečně ochlazení, ale i silné bouřky a vydatné srážky. Po rekordně teplém pracovním týdnu přinese víkend pokles teplot. Zejména v sobotu musíme počítat i se silnými bouřkami. Také na srážky bude víkend bohatý. V sobotu bude zataženo až oblačno, místy déšť a silné bouřky. Ranní teploty 20 až 16 °C. Odpolední teploty 25 až 29 °C, na východě až 32 °C.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy déšť, ojediněle bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 19 až 23 °C, na východě 25 °C. V příštím týdnu bude více oblačnosti i srážek a odpolední teploty se budou držet pod letní hranicí, tj. 25 °C.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.