Nejen žádost o zbraně. Zelenskyj lidem v Británii vyrazil dech dojemným gestem

Zahraničních návštěv nepodstoupil v posledním roce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mnoho. Překvapením se tak stala jeho středeční cesta do Velké Británie a Francie. Kromě prosby o dodání dalších zbraní přinesla i jeden netradiční moment.

Zelenskyj stál u pultíku na tiskové konferenci vedle britského premiéra Rishiho Sunaka, když přišla řada na dotaz od novinářky ukrajinské BBC. "Chtěla bych vás obejmout a poděkovat vám, ale nemůžu," pronesla novinářka. Prezident válkou sužované země se svou odpovědí neváhal. "Proč? Pojďte a obejměte mě," odvětil.

[chooze:article;value:489055]

Jeho reakce rozesmála řadu přítomných novinářů i britského premiéra. Nejvíce zaskočená však byla samotná novinářka. "Nezastřelí mě?" dodala se smíchem. Za potlesku zúčastněných tak ukrajinského prezidenta skutečně objala.

Při své druhé zahraniční návštěvě od konce února minulého roku se Zelenskyj rozhodně nenudí. Po návštěvě Sunaka se vydal za králem Karlem III., odkud zamířil do Francie za prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem. Ve čtvrtek ho pak čekala cesta do Bruselu na summit Evropské unie.

[chooze:gallery;value:30307]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.