Nejextrémnější teploty za 63 let. Meteorology děsí, co dělá počasí v Česku

Březen 2024 se zapsal do meteorologické historie. Vysoké teploty byly nejvyšší od roku 1961 a od normálu se odchýlily dokonce o 3,8 stupně. Překonaly i dosud nejteplejší březen z roku 2014 a to až o 0,8 stupně Celsia, uvedl na sociální síti X ČHMÚ

Nejvyšší teplotu naměřili meteorologové 30. března v Plzni, kde teploty dosahovaly 24,6 stupně. Naproti tomu nejnižší teplotu ukázal teploměr na 19. března na Luční boudě, kde se rtuť propadla až k -11,6 stupně.

[chooze:article;value:551185]

Problémy hlásí meteorologové i v oblasti srážek. Zatímco na Moravě byly srážky v očekávaném normálu, stanice v Čechách hlásí výrazně sušší měsíc, než meteorologové čekali. "Na některých stanicích spadlo měně než 10 milimetrů srážek za měsíc," stojí ve zprávě ČHMÚ.

Neobvyklá byla i smogová situace v Česku. Mohla za to písek, který vítr přivál ze Sahary. Kvůli tomu vyhlásili meteorologové hned třináctkrát smogovou situaci. Naštěstí však šlo jen o krátkodobé problémy. "Na základě hodnocení situace s využitím indexu kvality ovzduší lze konstatovat, že kvalita ovzduší byla na měřících stanicích během března převážně velmi dobrá až dobrá," dodal ČHMÚ.

Česko zažilo první letošní tropický den. Teploty překonaly i Španělsko:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.