Nejezděte do Jemenu, žádá ministerstvo. Cestovky na tamní ostrov ale berou turisty

"MZV varuje před cestami do Jemenské republiky (včetně ostrova Sokotra) a české občany, kteří se případně v zemi nacházejí, vyzývá k jejímu opuštění," píše resort na svém webu. Podle Chaloupkové by se to ale mělo změnit a ministerstvo o to požádala.

"Vůbec nechci hodnotit, jestli je na ostrově bezpečno, ani rozporovat doporučení ministerstva, ale podle našich informací je na ostrově situace jiná," řekla Chaloupková TN.cz.

Na Sokotru navíc stále podle ní létají turisté z celého světa, včetně Česka. "Naše členské kanceláře tam neposílají turisty. Vím o dvou se sídlem v Česku, které tam pořádají zájezdy, mají zákonné pojištění pro cestovní kanceláře. Nejsou ale našimi členy, takže za ně nechci mluvit," uvedla. Navíc na ostrov lidé cestují na vlastní pěst. Zdůraznila zároveň, že na pevninský Jemen nikdo cesty nepořádá a je tam kvůli válce nebezpečno.

[chooze:article;value:537033]

Už na tento víkend má naplánovanou expedici na ostrov CK Hamidi. "Ačkoliv ostrov patří oficiálně Jemenu, jeho správu zajišťují Spojené arabské emiráty spolu se Saúdskou Arábií a jakékoliv konflikty se mu zcela vyhnuly a nijak ho neovlivnily. Sokotra je na 100 % bezpečná destinace," tvrdí na svém webu

"Ostrovu se díky geografické izolovanosti dlouhodobě vyhýbají veškeré ozbrojené konflikty a tak to zůstává i nadále. Sokotru stále považujeme za bezpečnou destinaci a zájezdy do ní zatím nerušíme. Situaci samozřejmě stále pečlivě monitorujeme a vyhodnocujeme," řekl TN.cz majitel kanceláře Omar Jamaein.

S tím ale ministerstvo nesouhlasí. Právě proto nevyhoví ani žádosti asociace. 

"Po konzultaci s velvyslanectvím v Rijádu jsme se rozhodli to doporučení ponechat," sdělil TN.cz mluvčí resortu Daniel Drake. Nadále se tak týká i ostrovu Sokotra. "Bezpečnostní situace tam není stabilizovaná natolik, abychom to mohli vyjmout z doporučení," dodal.

"Jsme si vědomi, že MZV své stanovisko zatím nezměnilo  a chápeme předběžnou opatrnost českých úřadů. Domníváme se ale, že v tomto případě se jedná o generalizaci a problematizaci celého regionu bez rozlišování objektivně různé bezpečnostní situace v jednotlivých částech Jemenu, který nefunguje jako jeden stát," reagoval Jamanein.

USA znovu zaútočily na jemenské povstalce. Nálety zasáhly i hlavní město (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.