Nejhledanější italský mafián skončil v poutech. Dopadli ho po 30 letech

Jeden z nejdelších honů v dějinách italské kriminalistiky je u konce. Italská policie v pondělí okolo desáté hodiny dopoledne zatkla šéfa mafie Mattea Messinu Denara. Dopadla jej při Denarově návštěvě soukromé kliniky v Palermu, kde právě pod falešným jménem podstupoval chemoterapii, píše agentura AP.

Policie na zásah dorazila ve velkém. Podílelo se na něm více než sto příslušníků policie, uvádí portál BBC. Mafiánského bosse následně převezli na tajné místo.

Denara, kterému se přezdívá Hubeňour, hledala policie od roku 1993. Tehdy zadržela hlavu rodiny Salvatora "Tota" Riinu, který měl být Denarovým mentorem a sám se před spravedlností skrýval 23 let. Od té doby byl Denaro na útěku. Měl však skrze své komplice dál řídit své podniky a kriminální činnost.

[chooze:article;value:479124]

Pátrání po Denarovi nebylo snadné. Mafie má na jihu Itálie velkou moc, což znesnadňovalo policistům práci. Policie navíc neměla k dispozici ani současnou podobu bosse. Před dvěma lety tak došlo k omylu, kdy byl zadržen fanoušek formule 1, který pocházel z anglického Liverpoolu a kterého si policie spletla s bossem na útěku.

Proslulý byl Hubeňour zejména pro svůj vyděračský byznys. V nepřítomnosti byl odsouzen také za vraždy prokurátorů Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina, Falconeho manželky, za bombové útoky v roce 1993 v Miláně a za únos, mučení a vraždu 11letého syna mafiánského bosse, který svědčil před soudem. Sám Denaro se měl vychloubat, že by svými oběťmi dokázal naplnit hřbitov.

Vyšetřovatelům poblahopřála také italská premiérka Giorgia Meloniová. "Policie zadržela nejdůležitějšího člena mafie. Je to velké vítězství pro náš stát," řekla podle BBC Meloniová. Své gratulace poslal policii i ministerstvu vnitra také italský prezident Sergio Mattarella, kterému mafie v 80. letech zabila bratra.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.