Nejhorší Štědrý den za několik let, hlásí záchranáři. Napilno měli i hasiči

Jedny z nejnáročnějších Vánoc. Tak o sobotním Štědrém dnu mluví zdravotníci. "Na našem urgentních příjmu zažili zdravotníci jednu z nejdivočejších vánočních nocí, ošetřovali desítky lidí, desítky úrazů, napadení nebo pádů," sdělila mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

"My jsme za Štědrý den do půlnoci evidovali 340 výjezdů. Je to vysoké číslo. Byly tam bolesti břicha, lidé si to způsobili tím, že se přejedli, byly tam otravy alkoholem. Měli jsme tam také jedu kuriozitu, chlapec se řízl nožíkem, když si rozbaloval dárky a způsobil si silné krvácení," oznámila mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Tradičně lékaři řešili i uvízlé kosti v krku. Jen v jihlavské nemocnici během večera ošetřili čtyři pacienty. 

[chooze:article;value:481164]

Extrémní nápor dětských pacientů během soboty a neděle zažívají lékaři na urgentním příjmu v pražském Motole. "Jsou svátky, kdy pediatři mají volno tři nebo čtyři dny, čili všechny děti chodí k nám. Nestíháme, protože objektivně v Praze je málo pohotovostí, v současné době jsou čtyři, které kapacitně bohužel nestačí, i když všechny sestřičky, lékaři se snaží," poznamenal lékař na urgentním příjmu Pavel Boček.

Děti trápí hlavně respirační onemocnění a horečky. Čekací doba se během dne vyšplhala až na dlouhých pět hodin.

Nezastavili se ani hasiči. Ti na Štědrý den měli celkem 370 výjezdů, tedy nejvíc za posledních pět let. Karlovarští hasiči v sobotu kolem 18. hodiny vyjížděli k požáru vánočního stromečku. "Pravděpodobnou příčinou požáru byla zapálená prskavka na vánočním stromku ponechaná bez dozoru," vysvětlil komisař ochrany a přípravy obyvatelstva Lukáš Černý. Prskavka v sobotu večer zapálila i domácnost na Praze 4. 

[chooze:article;value:481125]

"Středočeští hasiči vyjeli včera k 55 událostem, většinu těchto událostí tvořily technické pomoci, což v našem případě zase většinou byly popadané stromy," poznamenal mluvčí hasičů ze Středočeského kraje Jan Sýkora.

Naopak klidnější Vánoce měli někteří policisté. Třeba strážníci v Pardubicích vyjeli 90leté seniorce vyměnit žárovku a klidný den oproti těm běžným měli i ostravští policisté. "Prověřujeme případ dopravní nehody, která se stala včerejšího dopoledne v Ostravě. Chodec přecházel mimo přechod a srazil ho řidič osobního automobilu," řekl v neděli mluvčí policistů z Moravskoslezského kraje René Černohorský.

Žena si myslela, že má chřipku. Lékaři ji dali život ohrožující diagnózu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.