Nejistota v Liberty Ostrava pokračuje, zaměstnanci zůstávají doma

Výroba, která se v huti Liberty Ostrava po 72 letech zastavila před Vánoci, se zatím nerozjede. O předpokládaném obnovení výroby 9. ledna a návratu zaměstnanců do práce rozhodlo vedení huti odpoledne.

"Zaměstnance v tuto chvíli informujeme o tom, že budou pokračovat do 8. ledna na takzvané jiné překážce na straně zaměstnavatele," říká mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

[chooze:article;value:534096]

​"Měli by být doma se sto procenty mzdy, protože je to ujednáno v kolektivní smlouvě," upozorňuje předseda odborové organizace ocelárny Liberty Ostrava Roman Bečica. Přerušení výroby se ale netýká všech zaměstnanců. Ti, kteří pracují třeba v koksovně, musí odstavené zařízení udržovat.

"V tuto chvíli tam chodí do práce zhruba 350 až 400 zaměstnanců. To jsou ti, kteří musí hlídat bezpečnostní rizika," dodává Bečica.

Od loňského 21. prosince, kdy energetici z firmy Tameh Czech přestali dodávat energie do Liberty Ostrava, bylo vedení obou firem několikrát v kontaktu. Řešení sporu ohledně údajného dvoumiliardového dluhu Liberty vůči Tamehu zatím nenašli. Kromě zaměstnanců Liberty Ostrava i nadále zůstává doma také 300 energetiků z Tamehu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.